Ultieme cheesecake

Cheesecake. Wat is er nu beter dan dat?! Het is een van mijn favoriete zoetigheden, en dat terwijl ik absoluut geen kaas...

Cheesecake. Wat is er nu beter dan dat?! Het is een van mijn favoriete zoetigheden, en dat terwijl ik absoluut geen kaas lust. Maar gelukkig smaakt monchou, waar ik de cheesecake mee maak, absoluut niet naar kaas!

Cheesecake is van oorsprong Grieks. De Romeinen namen het recept later over. In 1872 ontwikkelde de New Yorker William Lawrence een nieuw soort roomkaas. Zijn kaas groeide later uit tot het bedrijf Philadelphia (wat we vandaag de dag nog steeds kopen)!.

In Amerika is er zelfs een dag gewijd aan cheesecake: op 30 juli is het namelijk National Cheesecake Day.

Ik deel jullie graag mijn recept!

Ingrediënten

– 200 g. koekjes (mariakaakjes, of voor de afwisseling: Bastogne koekjes)
– 50 g. gesmolten boter
– 600 g. monchou (ik maak het dus graag met monchou in plaats van originele roomkaas. Maar het kan natuurlijka llebei :))
– 150 g. suiker
– 100 g. gesmolten witte chocolade
– 3 eieren
– 50 ml. sinaasappelsap
– Fruit topping

Hoe maak je het?

Verkruimel de koekjes totdat ze heel fijn zijn. Ik doe dit zelf in een vijzel, maar je kunt ze ook in een theedoek doen, deze dichtknopen en er heel hard op slaan met bv. een pan of deegroller (goed tegen frustraties ;-))

Meng de koekkruimels met de gesmolten boter (die moet echt gesmolten zijn!), roer het goed door en bedek hiermee de bodem van een taartvorm (plusminus 24 cm diameter). Stop de vorm in de koelkast.

Meng alle overige ingrediënten met elkaar. Goed doorroeren tot een gladde mix. Er blijven altijd een beetje klontjes inzitten (die komen van de monchou), maar dit is niet heel erg.

Giet het mengsel op de taartbodem en bak 50 minuten in de oven op 175 graden.
De taart is goed als het binnenste zacht is, maar niet vloeibaar. De bovenkant wordt een beetje goudbruin (da’s niet erg).

Topping

Als de taart is afgekoeld, kun je er een topping op doen. Van HAK heb je tegenwoordig ‘vlaaifruit’, een blikje zoet fruit wat je zo over de taart kunt doen. Je kunt ook een lekkere jam eroverheen smeren, cranberries koken en af laten koelen, etc etc. Wat jij lekker vindt! Geen topping kan natuurlijk ook, maar ik vind dit persoonlijk minder lekker.

Er bestaan ook cheesecake recepten waarbij je niet hoeft te bakken, maar de taart gewoon lang in de koelkast moet stoppen. Dat kan ook, maar dit recept werkt voor mij fijner.

Laatste nieuws