Rendang daging

Rendang gaat er vandaag op het vuur. De magere runderlappen gaan zo eerst een paar uur in de marinade, voor de smaak maa...

Rendang gaat er vandaag op het vuur. De magere runderlappen gaan zo eerst een paar uur in de marinade, voor de smaak maar ook voor een supermals resultaat. Rendang is zeg maar oma’s stoofgerecht uit Indonesië. Het komt er van oorsprong bij feestelijkheden op tafel en iedere familie heeft er zijn eigen recept. Rundvlees (daging) is de meest voorkomende versie, maar kippenvlees (ajam) en geitenvlees (kambing) wordt ook veel gebruikt. Vooral dat laatste zou je eens moeten proberen, of voor wie wilt: meer uitgesproken schapenvlees. Rendang telor is weer van een heel andere soort, hele gekookte eieren worden daarvoor op het laatst meegewarmd in het verder eenvoudige stoofvocht.

Na het marineren stoof je de rendang in zo’n 2 uur op heel laag vuur in kokosmelk gaar, het vocht hoort haast verdampt te zijn dus neem gerust het laatste halfuur de deksel van de pan. Droge rendang heet dat ook wel. En zoals zich laat raden zijn er ook liefhebbers van natte rendang. Rendang eet je met geurige rijst en natuurlijk ontbreken allerlei bijgerechtjes niet.

Rendang daging, voor 4 personen:

1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 rode peper, ontzaad en in reepjes
3 cm verse gember, geschild en geraspt
1 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
ketjap
600 g magere runderlappen, in blokjes
neutrale olie, om te bakken
400 ml kokosmelk
2 el verse koriander, fijngesneden

Pureer de ui met de knoflook, rode peper, gember, 1 tl zout en specerijen in een keukenmachine of met de staafmixer tot een pasta – oorspronkelijk gebeurt dit in de vijzel waardoor de aroma’s nog beter vrijkomen. Voeg naar wens een scheutje ketjap toe.
Doe het vlees met de pasta in een schaal en schep goed om. Laat afgedekt minimaal 2 uur marineren.
Verhit in een braadpan een paar lepels olie en bak het vlees 3-4 minuten, of tot de aroma’s goed vrijkomen. Schenk de kokosmelk langs de rand in de pan. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof de rendang in ca. 2 uur zachtjes gaar. Controleer regelmatig of er voldoende stoofvocht is en schenk zonodig een beetje water erbij. Neem het laatste halfuur de deksel van de pan en laat de rendang inkoken tot de gewenste dikte. Kook of stoom intussen rijst gaar, voor erbij. Schep de rijst in kommen en verdeel de rendang erover. Bestrooi met koriander.

Geen tijd om te marineren? Fruit de pasta dan met een beetje olie in de braadpan aan en voeg het vlees toe. Bak 2-3 minuten mee en schenk de kokosmelk in de pan. Breng tegen de kook, draai het vuur laag en stoof de rendang in 1,5 – 2 uur zachtjes gaar.

Laatste nieuws