slogan

Recordbedrag voor doek Mark Rothko

NEW YORK - Het abstracte schilderij Orange, Red, Yellow van kunstenaar Mark Rothko uit 1961 heeft tijdens een veiling in New York 86,9 miljoen dollar (zo’n 67 miljoen euro) opgebracht. Dat is het hoogste bedrag dat ooit voor een modern kunstwerk is neergeteld bij een veiling, aldus de BBC.

Vorige week verbrak het schilderij De Schreeuw van Edvard Munch het wereldrecord voor een kunstwerk met een opbrengst van 119,9 miljoen dollar (zo’n 92,5 miljoen euro). Met Orange, Red, Yellow overtrof de Russisch-Amerikaanse kunstenaar Rothko zijn vorige hoogste opbrengst van 72,8 miljoen dollar. Volgens Laura Paulson van Christie’s is dit doek de verpersoonlijking van het werk van Rothko, die in 1970 in New York overleed.

Veilinghuis Christie’s meldt dat de totale opbrengst van de veiling van moderne kunst met 388,5 miljoen dollar ook een record was. Het verbrak daarmee het vorige record uit 2007. Op de veiling werden ook enkele persoonlijke records verbroken voor onder andere Yves Klein (36,5 miljoen dollar) voor zijn werk FC1 en voor Gerhard Richter’s doek Abstraktes Bild (21,8 miljoen dollar).

Of het record van Rotkho, die in 1970 overleed in New York, lang blijft staan is nog maar de vraag. Woensdag staat er weer een geruchtmakende veiling op het programma bij Sotheby’s in New York. Daar gaat onder meer het werk Sleeping Girls van Roy Liechtenstein onder de hamer.


,