slogan

Real life: 'Niemand moet aan mijn kind komen'

Birgit Schuurman is nu te zien in het theaterstuk De Gevangenis Monologen 2. Hoe belangrijk vindt ze vrijheid, en waarvoor zou zíj de bak in kunnen draaien?

Drie personages

Na twee uitverkochte tournees in 2016 en 2017 zijn De Gevangenis Monologen terug, met Birgit in een van de hoofdrollen. Het theaterstuk vertelt het waargebeurde levensverhaal van ex-gedetineerde Jack (gespeeld door Mingus Dagelet), die na een mislukte roofoverval met fatale gevolgen jarenlang de gevangenis in gaat.

Via Jack, zijn familie, vrienden en een nabestaande van zijn slachtoffer ontdek je wat een jeugd van geweld, detentie en uiteindelijk vrijlating doet met een mens. Voor Birgit is het de eerste keer dat ze in de huid kruipt van maar liefst drie personages in één stuk: die van aan crackverslaafde moeder van de dader, gevangenisbewaarster en weduwe van het slachtoffer. Het stuk raakt haar persoonlijk. “Het bijzondere is dat dit verhaal laat zien dat het allemaal niet zo zwart-wit is. Je gaat je afvragen: wat zou ík hebben gedaan in deze situatie?”

Woede

Spelen in De Gevangenis Monologen leverde Birgit nieuwe inzichten op. "Voorheen vond ik dat zoiets als spijt hebben, superbelangrijk is. Als je geen spijt hebt, ben je een slecht mens. Iemand uit het stuk vroeg me: ‘Is het niet al erg genoeg als iemand er verdriet van heeft? Zulke vragen hebben er wel voor gezorgd dat ik minder zwart-wit probeer te denken. Ik zie meer grijstinten.”

Op de vraag of ze zelf de bak in zou kunnen draaien, hoeft ze niet lang na te denken: “Ik zou iemand wat aan kunnen doen die mijn kind wat aandoet. Ik heb het zelfs al als iemand door rood rijdt als ik met mijn zoon op de fiets zit. Op zulke momenten kan ik buiten mezelf raken van woede. Dan kan ik staan vloeken tegen iemand, terwijl ik echt geen viswijf ben. Als het over mezelf gaat, reageer ik niet zo heftig, maar als het over mijn kind gaat, sta ik niet voor mezelf in.”

Het hele verhaal vind je in de nieuwste Grazia die nu in de winkel ligt.

Tekst: Vanessa Oostijen Beeld: BSR


,