slogan

Makers Hobbit ontkennen dierenmishandeling

LOS ANGELES - De makers van de film The Hobbit: An Unexpected Journey ontkennen dat tijdens de filmopnamen in Nieuw-Zeeland tientallen dieren om het leven zijn gekomen. Die beschuldiging werd maandag geuit door vier herders die betrokken waren bij de film.

Dat meldden diverse media.

Volgens de mannen werden op een boerderij buiten de hoofdstad Wellington ongeveer 150 dieren gehouden die tijdens de film zijn ingezet. In totaal zouden 27 dieren om het leven zijn gekomen: paarden, geiten, kippen en een schaap. De herders menen dat hun dood werd veroorzaakt doordat ze rondliepen op een terrein vol kliffen, diepe gaten en andere 'dodelijke valkuilen'.

Een woordvoerder van regisseur Peter Jackson heeft toegegeven dat de dood van twee paarden had kunnen worden vermeden, maar ontkent dat er meerdere dieren om zijn gekomen. Na het incident zouden de omstandigheden waaronder de dieren werden gehouden onmiddellijk zijn verbeterd.

Dierenrechtenbeweging PETA heeft aangekondigd actie te zullen voeren bij de galapremières die vanaf 28 november worden gehouden in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Volgens PETA was het inzetten van dieren tijdens de productie overbodig, gezien het grote aantal scènes dat met behulp van computeranimatie werd gemaakt.


,