slogan

Koningin Máxima flink onder vuur

Oei... Koningin Máxima moet dealen met flink wat kritiek na haar ontmoeting met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

Vermoorde journalist

Gisteren sprak Máxima met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman tijdens de G20-top in Japan. De VN-rapporteur die de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi onderzocht, Agnes Callamard, beschuldigt onze koningin nu van medeplichtigheid door de zaak niet met de prins te bespreken. Uit een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst blijkt namelijk dat de moord geen topic van gesprek was. 

Lees ook: Máxima zorgt voor jaw dropping moments in Duitsland

Kritiek

"Het is één ding om deze man te ontmoeten, het is iets anders om te zwijgen. Op dit punt staat zwijgen gelijk aan medeplichtigheid", verklaart Agnes aan het AD. Ze had gewild dat Máxima iets over het onderwerp had gezegd. Jamal was een Saoedi-Arabisch journalist en columnist voor The Washington Post. Hij verdween op 2 oktober 2018 nadat hij het Saoedi-Arabische consulaat in Istanboel binnen was gegaan.

"Stilte, een oogje dichtknijpen, een ‘business as usual-aanpak’ richting de steeds agressievere tactieken van te veel autocraten: dat zijn niet de kenmerken van het leiderschap dat we zouden moeten verwachten", vervolgt Agnes. De kritiek komt niet alleen vanuit Agnes' kant: ook partijen in de Tweede Kamer hebben bedenkingen. Zo laat D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma weten dat de ontmoeting nooit had mogen doorgaan.

Bron: AD, Beeld: BSR


,