Jean van de Velde verfilmt roman slavernij

PARAMARIBO (ANP) - De Belgische regisseur Jean van de Velde gaat het boek Hoe duur was de suiker van de Surinaamse schri...

PARAMARIBO (ANP) – De Belgische regisseur Jean van de Velde gaat het boek Hoe duur was de suiker van de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod verfilmen. Deze historische roman beschrijft het slavernijverleden tussen 1750 en 1780 en de verhouding tussen zwarten en blanken.

Van de Velde en de Nederlandse producent Paul Voorthuysen bekeken in Suriname de filmlocaties. ‘Wij willen dat de Surinaamse sfeer terug te vinden is in de film, want het hart van het boek ligt hier’, zegt Van de Velde die met Voorthuysen voor het eerst een bezoek aan het Zuid-Amerikaanse land brengt.

De film zal ongeveer 5 miljoen euro kosten. Producent Voorthuysen die met het idee van verfilming van het boek kwam, denkt dat er voldoende fondsen zijn aan te boren in Nederland en Europa. De omroep VARA participeert in de film, die als basis zal dienen voor een vierdelige televisieserie.

De filmmakers willen volgend jaar beginnen met de opnames. Het eindproduct moet begin 2013 af zijn. Dan is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname is afgeschaft. Van de Velde wil ook graag filmen in het presidentieel paleis. Hiervoor moet toestemming gevraagd worden aan president Desi Bouterse.

De filmmakers denken dat de film, net als de productie Sonny Boy met een sterke historische achtergrond, een succes zal worden. Die film is ook gedeeltelijk in Suriname opgenomen. De film wordt ook internationaal uitgebracht.

Van de Velde is bekend van verscheidene speelfilms en televisieseries, zoals de voetbalfilm All Stars en Wit licht, een speelfilm over Afrikaanse kindsoldaten met Marco Borsato in de hoofdrol. Voorthuysen verfilmde eerder het beroemde boek Oeroeg van Hella Haasse, over een Nederlandse plantersfamilie in Indonesië. Vorig jaar boekte Voorthuysen succes met de televisieserie Bernhard, schavuit van Oranje over het leven van Prins Bernhard.

Schrijfster McLeod vindt de verfilming van het boek belangrijk voor Suriname. Er zijn meer dan 50.000 exemplaren van haar boek verkocht. Hiermee is het boek een van de best gelezen Surinaamse historische romans. Veel mensen vroegen haar wanneer het boek verfilmd zou worden. Zij is nauw betrokken bij dit project. Van de Velde noemt McLeod de Hella Haasse van Suriname.

Laatste nieuws