Influencer Ruba Zai: ‘Ik ben meer dan alleen een hoofddoek’

"Al die vooroordelen..."

Ruba Zai (23) is living her dream, schrijft ze op Instagram. De social-media-ster heeft ruim een miljoen volgers en werkte samen met Dolce & Gabbana. Intussen is ze happily married en in verwachting van haar eerste kind.

Eerste video

"Drie jaar geleden plaatste ik onder de naam Hijab Hills (‘ruba’ is de Arabische vertaling van ‘hills’) mijn eerste video online, omdat ik steeds de vraag kreeg hoe ik mijn hoofddoek nu precies droeg. Kennelijk deed ik dat op een inspirerende manier. Ik dacht helemaal niet na over de manier waarop ik dat moest aanpakken, hoe ik moest staan of wat ik precies moest zeggen. Ik maakte gewoon een filmpje in de slaapkamer van mijn zusje, met mijn iPhone 3. Maar binnen een maand had ik 10.000 volgers die wilden weten hoe je de hoofddoek op een andere manier kunt dragen of kunt combineren met kleding, en hoe je er make-up bij draagt. De vragen bleven maar komen en ik begon er echt lol in te krijgen."

Vooroordelen

"Mijn ouders lieten me op mijn vijftiende kiezen of ik mee wilde bidden en een hoofddoek wilde dragen. Op mijn negentiende ben ik geïnteresseerd in het geloof geraakt: Waarom vasten we? Waar staat de hoofddoek voor? Ik draag er een, mijn zusje en moeder niet. Het is een groot deel van mijn identiteit, ik kan mezelf ermee zijn. Jammer dat sommige mensen er een negatieve associatie mee hebben. Iemand met een hoofddoek hoeft niet per se strenger gelovig te zijn. Al die vooroordelen…"

Ander beeld

"Ik ben actief bezig een ander beeld neer te zetten. We leven in een tijd waarin het moeilijk is om als vrouw jezelf te kunnen zijn. Als je een maatje meer hebt, ben je te dik. Heb je een maatje minder, dan heb je anorexia. Heb je steil haar, zijn krullen weer beter. Zo jammer. Een vrouw is meer dan een hoofddoek of de maat die ze draagt."

"De afgelopen drie jaar heb ik een beeld van moslima’s kunnen laten zien dat veel mensen niet kenden. Daarvóór werd een moslima in de mainstream media vaak als onderdanig neergezet. Begrijp me goed, daar is niets mis mee, maar dat is niet de moslima zoals ik haar ken, als een meisje dat – net als ik – gekleurde kleding draagt en dezelfde dingen leuk vindt als andere meiden van haar leeftijd. Ik denk niet dat de vooroordelen en angst ooit helemaal zullen verdwijnen. Dat hoeft ook niet, zolang het beeld maar realistischer wordt."

Het hele interview lees je in de nieuwe Grazia of HIER via Blendle.

Laatste nieuws