slogan

Influencer Amanda Rijff doet een boekje open; wat krijgt ze nou écht allemaal?

Amanda Rijff (43) is make-up artist, beauty-expert, auteur én social influencer. Op Instagram heeft ze 147.000 volgers, op Twitter 204.000. Een groot deel van haar leven is gesponsord. Hoe krijgt ze dat voor elkaar?

Social influencer

"Het blijft gek om mezelf ‘social influencer’ te noemen, want het is meer een titel die anderen je geven. Alleen het hebben van veel volgers is niet voldoende. Ik ben in staat mensen te motiveren en te inspireren. Als ik een product – vaak op het gebied van beauty en fashion – laat zien op Instagram of andere kanalen, willen mensen dat kopen. Dat weten bedrijven ook. Daarom voorzien ze me graag van hun producten, diensten of service. Het is wel gek: naarmate ik zelf hoger in de boom klim en dus meer verdien, krijg ik steeds meer gratis."

Reviewen

"Hoeveel spullen ik krijg? Minstens voor duizend euro per maand, vaak ga ik daar overheen. Zo’n twee keer per week pak ik alles uit en sorteer ik de spullen; wat ga ik reviewen en wat geef ik weg? Soms heb ik zelf een product aangevraagd om over te schrijven, maar vaak word ik verrast. Ja, eerlijk gezegd blijf ik elke keer toch verbaasd. Misschien komt dat doordat ik niet een typische influencer ben. De meeste meiden zijn in de twintig. Zij zijn voor hun jonge doelgroep in veel opzichten ‘#goals’. Je zou denken dat niet veel jonge Nederlandse meiden zich in mij herkennen, maar dat doen ze wel. Misschien omdat ik altijd mezelf ben, ongeacht of mijn haar roze, groen of blauw is. Dat vinden mijn volgers leuk."

Sponsoren

"Op dit niveau is het makkelijk geld verdienen, maar ik neem echt niet alles aan. Ik werk alleen met producten die echt bij me passen. Dat moet je altijd bewaken, als je je eigen merk bent. Anders gaat het ten koste van je geloofwaardigheid. Inmiddels laat ik grote delen van mijn leven sponsoren, al sta ik daar niet altijd bij stil. Ik krijg bijna dagelijks uitnodigingen voor hippe openingen, diners en feestjes. Als ik wil, kan ik zo elke dag buiten de deur eten, voor zowel lunch als diner. Op kosten van iemand anders. Of in luxe hotels slapen. Dan stap ik niet in mijn auto, maar laat ik me rijden door een auto met chauffeur."

Benieuwd naar het hele interview met Amanda? Je leest het in de nieuwe Grazia die vanaf morgen in de winkel ligt.