Hoezo voorjaarsvakantie?

Bo vanmorgen: 'Mama, als de vakantie is afgelopen, is het dan lente?' 'Eh nee, nog niet.' Hmm, best gek eigenlijk, bedac...

Bo vanmorgen: ‘Mama, als de vakantie is afgelopen, is het dan lente?’
‘Eh nee, nog niet.’
Hmm, best gek eigenlijk, bedacht ik me.
Het heet immers voorjaarsvakantie.
‘Of is het dan paashaas?’

Ik moet lachen om die paashaas en leg uit dat het inderdaad voorjaarsvakantie heet, maar dat de lente pas later begint. En Pasen is nog iets later.
‘Vroeger had je ook paasvakantie,’ zei ik, dat was vaak in april.

‘Eerst komt februari,’ zegt ze, ‘dan maart, en dan april.’
‘Ja, goed zo!’ zeg ik, verbaasd dat ze dat al weet.

Maar serieus, waarom het voorjaarsvakantie heet?

Vroeger hadden we het ook wel over de krokusvakantie, waarom niet meer eigenlijk? Of carnavalsvakantie, maar daar ben ik ook niet zo’n voorstander van. Nee, doe dan februarivakantie of zo. Hoewel, dat kan ook weer niet, want hij loopt soms (zoals nu bij ons) nog net door tot maart. Maar ja, de kerstvakantie loopt ook door tot na kerst, dus waar hebben we het over?

En trouwens, jaren terug werd ineens de meivakantie ingevoerd. En die begon dan in april. Lekker logisch allemaal. En Bo heeft dit jaar nog Pinkstervakantie ook. Eveneens in mei.

Zullen we gewoon nieuwe namen voor de vakanties bedenken? Niet voor echt hoor (krijg je weer gedoe met ouderschapsplannen en zo waar dat dan weer verkeerd in staat en zo), maar gewoon voor de grap. Het is immers al verwarrend genoeg.

Of gewoon maar afschaffen die handel. Volledige vakantievrijheid. In elk geval nog in groep 2.
Worden vakanties misschien weer betaalbaar.

Laatste nieuws