Groene noten-karamelkoek

Konden we in Maastricht nog kiezen, na 3 maanden hebben we hier nog geen bakker gevonden die op zondag open is - iemand...

Konden we in Maastricht nog kiezen, na 3 maanden hebben we hier nog geen bakker gevonden die op zondag open is – iemand tips? Naar Maastricht rijden is geen optie. Naar Aubel evenmin. Zelfbakken is de enige remedie voor onze spontane zoete trek. Voor de easy noten-karamelkoek van gisteren volstaan m’n altijd-huis-ingrediënten: bloem, suiker, bakpoeder, boter en versgedopte walnoten uit eigen tuin.

Het recept komt uit de nieuwe Hoge Hakken Lekker Vega (alweer deel 4 in de Hoge Hakken-reeks!), een fijn boek voor een groen dagje, zonder vlees of vis. Met een lekker dik hoofdstuk zoete toetjes.

Noten-karamelkoek

90 g witte of lichtbruine basterdsuiker
180 g zachte roomboter
270 g bloem
1 tl bakpoeder

100 ml slagroom
100 g suiker
100 g gehakte walnoten

– springvorm van 22 cm ø, ingevet

Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng in een beslagkom de suiker met de roomboter, de bloem en het bakpoeder en kneed het tot een stevig deeg. Verdeel het deeg in 2 ballen en rol beide
ballen uit tot 2 even grote cirkels die in de springvorm passen. Leg de plakken deeg in de koelkast terwijl je de notenkaramel maakt.
Verwarm de slagroom in een pannetje of met behulp van de magnetron, maar laat de room niet koken! Smelt in een pannetje met dikke bodem al roerend de suiker (dit duurt even). Giet de warme room erbij en blijf roeren tot een dikke soort karamel ontstaat. Voeg de walnoten toe en roer goed om. Leg een plak deeg in de springvorm en strijk de notenkaramel erover uit. Dek af met de tweede deegcirkel en prik er met een vork wat gaatjes in. Bak de taart in het midden van de oven in 25-30 minuten goudbruin.

Niet verder vertellen, wel zo makkelijk: ik drukte de helft van het zachte deeg meteen na het kneden uit in de vorm en zet de vorm in de koelkast. De rest van de deegbal leg je er gewoon op. Ondertussen maakte ik de notenkaramel. Haal daarna de vorm uit de koelkast, verdeel de karamel over de bodem. Verkruimel de apartgehouden deegbal over de karamellaag en bak de noten-karamel-kruimelkoek in de oven goudbruin en gaar (de mijne had zo’n 40 min. nodig).

Wat bak jij voor je spontane zoete trek?

Laatste nieuws