Gezond snacken

Als je graag gezond wilt eten of het gevecht tegen de overtollige kilo's aangaat, is het echt niet nodig om als een kna...

Als je graag gezond wilt eten of het gevecht tegen de overtollige kilo’s aangaat, is het echt niet nodig om als een knaagdier door het leven te gaan.

Dag in dag uit knabbelen op rauwkost en jezelf verwennen met weer dat glaasje water, klinkt vooral als een straf. Genieten, daar gaat het om. Ik denk dat je door gezond te eten juist nog meer kunt genieten. Voor mij betekent gezond eten; vers (liever dus niet kant-en-klaar), afwisselend en letten op zoet, zout en het soort vet. Liever niet de vetten in koek, taart, zoutjes en gefrituurde snacks. Maar wel in vette vis, noten en zaden, oliën, kokos en avocado. De theorie dat je gezonder eet en gewicht verliest door vet weg te laten uit je voeding is achterhaald. Suiker is veel meer de boosdoener van overgewicht.

Wie gezonder gaat eten, ervaart al heel snel meer energie en een intensere smaakbeleving. Door het eten van veel suiker en ongezonde vetten werken je smaakpapillen minder goed. Een week geen suiker op het menu en worteltjes smaken opeens als suikerklontjes. Moeilijk kunnen wennen aan thee en koffie zonder suiker? Onthoud dan dat je pas na 20 x aan een nieuwe smaak gewend bent. Zo’n drie kannen koffie dus.

Gezonder eten betekent ook al lang niet meer duurder, tijdrovender en ingewikkelder. Al die kant-en-klare zakjes en pakjes kosten meer dan lekkere kruiden op voorraad houden. Een lekkere mayonaise maak je bv. zelf in 10 min. door 2 lauwe eierdooiers met 1/2 tl zout en 1 el citroensap met een garde los te kloppen en er vervolgens druppelsgewijs 300 ml zonnebloemolie aan toe te voegen. Op smaak brengen met 2 el citroensap, peper en zout. Gemengd met wat bieslook, cayennepeper, fijngehakt sjalotje en een hardgekookt ei, geeft een lekkere zelfgemaakte eiersalade. Zonder E-nummers en andere toevoegingen.

Of wat dacht je van deze chips? Makkelijk, lekker knapperig én gezond.

Kokoschips
Deze chips at ik voor het eerst vorig jaar tijdens mijn vakantie in Thailand. Verslavend vind ik ze. Nadat ik het recept kreeg van een Thaise kok, ging ik er thuis mee aan de slag.

Ingrediënten:
50 gr. kokosschaafsel (geen kokosrasp)
2 el zeezout

Bereiden:
Kokosschaafsel koop je bij de supermarkt of bij de toko. Je kunt in dit recept ook kiezen voor het gebruik van een verse kokosnoot. Verwijder dan eerst de kokosmelk. Of drink dit met een rietje uit de kokosnoot. Breek de kokos in stukken door de kokosnoot te wikkelen in een theedoek en er vervolgens met een hamer een aantal keren hard op te slaan. Je kunt de bruine huid van het vruchtvlees verwijderen met een aardappelschiller, maar dit is niet nodig. Maak vervolgens van het vruchtvlees schaafsels.

Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het kokosschaafsel erop. Bestrooi met zeezout en bak de chips gedurende 30 minuten goudbruin. Draai de chips tweemaal om, om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig bruin worden. Laat de kokoschips afkoelen voordat je ze serveert.
Kinderen vinden trouwens deze snack vaak ook heel lekker!

Boerenkoolchips
Ik zie je al denken, getsie… chips van boerenkool. Maar, geloof me deze lekkere snack is echt het proberen waard. In Amerika weten ze dat al veel langer. De chips zijn zo knapperig en smaken heerlijk naar kaas dat je er van blijft eten. En zeg nou zelf, toch echt even iets anders dan paprika chips. Die kennen we wel. Laat je dus verrassen.

Ingrediënten:
50 gr. verse boerenkoolbladeren, gewassen en zonder stronk
2 tl olijfolie
parmezaanse kaas, geraspt
zeezout

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 190°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel hierop de boerenkoolbladeren. Zorg wel dat de bladeren goed droog zijn. Druppel de olijfolie over de bladeren. Bestrooi vervolgens met parmezaanse kaas, totdat elke blaadje bedekt is. En bestrooi met een klein beetje zeezout. Bak gedurende 10-15 min. knapperig bruin.

Tip: deze chips smaken nog lekkerder als je ze dipt een een sausje van Griekse yoghurt, citroensap en -rasp, zout en peper. En chilipoeder ipv parmezaanse kaas geeft deze crispy chips weer een hele andere smaak.

Appelchips
Deze gezonde chips zijn bij ons al wat bekender. Natuurlijk kant-en-klaar te koop. Maar ook hier geldt, zelfgemaakt is echt veel lekkerder. Leuk om samen met kinderen te maken.

Ingrediënten:
2 appels, liefst friszuur (jonagold, goudrenet)
evt. kaneelpoeder

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 100° C. Verwijder het klokhuis uit de appels en snij deze in dunne schijfjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de plakjes appel op. Bestrooi evt. met kaneelpoeder. Zet de bakplaat in de oven en laat de appelringetjes in ca. 120 minuten in de oven drogen. Draai na 60 min de chips om. Haal de appelchips uit de oven en laat ze afkoelen.

Tip: lekker met een dipsausje gemaakt van yoghurt, honing en geroosterde walnoten.

Krijg je toch vroeg of laat heimwee naar chips gemaakt van aardappels, dan biedt dit recept uitkomst.

Laatste nieuws