Feest!

Afgelopen week stond bij ons in het teken van slingers, ballonnen en weer veel te veel cadeaus. Maar ook van te ingewikk...

Afgelopen week stond bij ons in het teken van slingers, ballonnen en weer veel te veel cadeaus. Maar ook van te ingewikkelde schooltraktaties, een jaloers zusje, huilen op je eigen partijtje en veel slapeloze nachten. Oorzaak, M werd 5 jaar. Een hele spannende gebeurtenis op die leeftijd, bleek.
Hoe bijzonder ook de verjaardag van je eigen kind, toch wel heel lekker om je af en toe terug te kunnen trekken in je eigen keuken. Waar ik lekkere dingen kon voorbereiden voor het “Grote Mensen Feestje” van M. Deze keer niet en masse aan de taart, maar met een hapje en een drankje. Vandaag dus ook hier feest met lekkere hapjes. Allemaal vooraf klaar te maken.

Tortilla bakje gevuld met Mexicaanse salade

Ingrediënten (12 stuks):
12 mini tortilla’s (of gewone tortilla’s)
500 g rijpe tomaten
3 rijpe avocado’s, gesneden in blokjes
2 sjalotjes, fijngesneden
½ bosje verse koriander, fijngesneden
½ bosje verse platte peterselie, fijngesneden
1 kleine rode chilipeper, fijngesneden
rasp van een ½ limoen
2 el limoensap
2 el olijfolie
zout en versgemalen peper

Bereiden:
Verwarm de oven op 190°C. Doe de mini tortilla’s in vormpjes of in een muffin bakvorm. Je kunt ze ook over kleine glazen leggen die in de oven mogen. Als je de grotere tortilla’s gebruikt, knip je ze heel eenvoudig met een schaar op het gewenste formaat. Bak de tortilla’s vervolgens in 15 minuten krokant.

Terwijl de bakjes in de oven staan, snij je de tomaten doormidden en verwijder je het zaad. Snij de tomaten in blokjes en doe ze in een kom. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe, behalve de avocado’s. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Schep alles goed door elkaar. Laat de salade op kamertemperatuur een half uurtje rusten, zodat de smaken zich kunnen vermengen. Voeg tot slot de avocado blokjes toe. Vlak voor het serveren vul je een tortilla bakje met de Mexicaanse salade. Leuk om te serveren met een klein vorkje en een servetje.

Tip:
1. deze salade (nog zonder de avocado blokjes) kun je 1/2 dag van te voren klaar maken en bewaren in de ijskast. Haal wel 2 uur van te voren eruit, zodat hij goed op kamertemperatuur is.
Voeg maximaal een half uur van te voren de avocado blokjes toe.
2. de tortilla bakjes kun je in een afgesloten blik minstens één week bewaren.

Dit receptje van collega blogger Lies Smits was z’n succes en echt veel te lekker om voor mezelf te houden.
Genieten dus!

Geitenkaasballetjes met druiven

Ingrediënten (12 stuks):
100 g zachte geitenkaas
40 g feta (naturel)
12 rode pitloze druiven
40 g ongezouten pistachenoten
40 fijngesneden bieslookstengels
rasp van een ½ sinaasappel

Bereiden:
Maal de noten in de keukenmachine redelijk fijn. Zet apart in een kom. Doe de geitenkaas en de feta in een kom. Prak de kaas fijn met een vork. Voeg het sinaasappelrasp toe en kneed het geheel met je handen door elkaar. Neem een beetje van het kaasmengsel in je hand en druk de druif er in. Rol tot balletjes ter grootte van een walnoot. Rol de helft van de balletjes één voor één door het notenmengsel. En rol de andere helft door de bieslook. Snij de balletjes doormidden en serveer ze meteen of bewaar ze nog niet gesneden in de ijskast.

Tot slot nog een serveertip:


In plaats van de houten plank met kazen en worst, deze keer een andere variant.
Eéntje met rauwe ham, pepersalami, noten, vijgen, Franse kazen in blokjes gesneden, mini mozzarella, druiven, vijgen- en perencompote. Geef hierbij diverse toastjes, krentenbrood, stokbrood, etc.

Tip: ook dit is makkelijk vooraf te bereiden. Let er alleen wel op dat er geen kazen bij zitten die snel uitlopen.
Deze kun je zolang gesneden in de ijskast bewaren.

Laatste nieuws