Fattoush

Kennen jullie al het Arabische broertje van de Italiaanse Panzanella? ????, of fattush, fatush, en fattouche. Hoe je he...

Kennen jullie al het Arabische broertje van de Italiaanse Panzanella?

????, of fattush, fatush, en fattouche. Hoe je het ook schrijft, ben al een tijdje fan van deze heerlijke salade. Als ik de kans krijg, bestel ik dit gerecht regelmatig. En niet in een Libanees of ander Arabisch restaurant. Gewoon bij een restaurant om de hoek. Elke keer is het weer een verrassing hoe het smaakt. Want behalve een paar standaard ingrediënten, mag je aan deze broodsalade naar eigen smaak van alles toevoegen.

Standaard ingrediënten zijn (stevige) sla, tomaat, komkommer, radijs, rode ui, kleine driehoekjes geroosterd of gebakken pitabrood, munt, bladpeterselie en sumac. Allemaal grof gesneden en op smaak gebracht met olijfolie, citroen en zout. Sumac is een Noord-Afrikaanse specerij met een een rode kleur en smaakt een beetje zurige, zoet en naar citroen. Te koop bij Turkse en Marokkaanse supermarkten.

Daarnaast bevat deze Libanese broodsalade vaak zwarte olijven (kalamanta), granaatappelpitten, feta, paprika en knoflook. Fattoush kan trouwens zowel koud als lauwwarm (door de warme stukjes pitabrood) worden gegeten. Deze fattoush is met gegrilde aubergine. Heel benieuwd wat jullie ervan vinden.

Ingrediënten ( 4 pers.):
1 little gem
1 komkommer
4 tomaten
1 bos radijs
2 rode uien
2 aubergines
1 bakje munt, fijngesneden
1 bakje bladpeterselie, fijngesneden
4 pitabroodjes
3 el olijfolie
1 el citroensap
zout en versgemalen peper
2 tl sumac

Bereiden:
Verwijder de zaadjes van de komkommer en tomaten en snijd deze in stukjes. Snijd de little gem, radijs en rode ui in stukken en meng in een schaal alle gesneden ingrediënten. Snij de aubergines in dikke plakken en bestrooi met een beetje zout. Rooster of grill de pitabroodjes en de aubergines met een beetje olijfolie en snijd deze in stukjes. Voeg de gesneden munt, peterselie, gegrilde aubergines en stukjes pitabrood toe. Roer 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel citroensap tot een dressing. Breng deze op smaak met zout en peper. Verdeel de dressing over de salade. Bestrooi voor het serveren de salade met de sumac kruiden.

Tip: Fattoush is ook erg lekker met gegrilde halloumi. Met kikkererwten. Of met een flinke lepel yoghurt erop. Maar natuurlijk ook als bijgerecht bij gegrilde vis of kip.

Laatste nieuws