Exclusief! Kim Feenstra: ‘Je hoeft je niet te schamen als zwanger worden niet vanzelf gaat’

Kim wil het taboe rond vruchtbaarheidsproblemen doorbreken.

Kim Feenstra (34) wilde altijd al moeder worden, maar sinds twee jaar weet ze dat het bij haar niet op de natuurlijke manier gaat lukken. Ze vertelt er open over, om het taboe rond vruchtbaarheidsproblemen te doorbreken.

Lees ook: Kim Feenstra vertelt in realityserie over moeilijke periode

Moeite met zwanger worden

Via haar docuserie Life of Kim besloot ze dit te delen. "Ik hoef me er toch niet voor te schamen? Als wij zwanger willen worden, dan moeten we daarvoor naar het ziekenhuis. Zo is het en niet anders. Ik ben niet de eerste, maar zeker ook niet de laatste die dit overkomt. Ongeveer een op de vijf stellen heeft moeite om zwanger te worden, maar je hoort er vrij weinig over in je omgeving. Het is echt een taboe om het er over te hebben en ik begrijp eigenlijk niet waarom. Ik heb er niet voor gekozen om niet op een natuurlijke manier zwanger te kunnen worden, om naar het ziekenhuis te moeten voor onze kinderwens. Gelukkig leven we in een tijd waarin veel mogelijk is. Je willen voortplanten is iets heel wezenlijks. En het is zeker een teleurstelling als je hoort dat dat niet zomaar lukt, maar waarom zou je daar niet openlijk over praten met je familie of vriendinnen? Waarom zou je het geheim houden? We kunnen elkaar steunen, ervaringen delen, uitleggen wat het met je doet."

De respons was ernorm. "Sinds ik dit naar buiten heb gebracht, heb ik zo veel emotionele en hartverwarmende reacties ontvangen van vrouwen die ik niet ken. Dat vind ik zo mooi. En er waren ook bekenden die ons nu pas vertellen dat ze al lang proberen om zwanger te worden. Als we er makkelijker over praten, kunnen we elkaar veel beter steunen en versterken. Let’s go, we zijn er voor elkaar!"

Moederen

Het model heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze graag kinderen wil. "Ik ben inderdaad dol op kinderen en dat is nooit anders geweest. Ik was altijd aan het moederen over mijn zusje. Met mijn poppen speelde ik hele verhalen na, ze kregen allemaal een naam, maakten van alles mee en ik was hun moeder."

Maar ze is inmiddels 34 jaar oud en nog niet zwanger. Ze krijgt dan ook vaak de vraag of het niet eens tijd wordt. "Ik vind het een erg persoonlijke en onbetamelijke vraag waar mensen over na zouden moeten denken voordat ze hem stellen. Het kan heel pijnlijk zijn. Er zijn verschillende redenen waarom mensen (nog) geen kinderen hebben. Misschien willen ze geen kinderen, hebben ze geen tijd of durven ze de verantwoordelijkheid niet aan. Of wie weet willen ze het wel heel graag, maar lukt het niet om kinderen te krijgen. Ik vind dat we hier meer open over mogen zijn, maar dat is natuurlijk een keuze die je zelf maakt. Je bepaalt zelf wanneer je jouw verhaal deelt en je hoeft je niet te verantwoorden, tegenover wie dan ook. Ook om die reden ben ik blij dat wij het out in the open hebben gegooid."

Buikpijn

Kim en Stanley weten twee jaar dat ze via het ziekenhuis zwanger moeten worden. Ze ontdekten het toen Kim bij de huisarts aanklopte met hevige buikpijn. "Ik had het vooral als ik ongesteld moest worden. ‘Ach, dat hoort er gewoon bij’, hoor je vaak, maar mijn gevoel zei dat er echt iets niet in orde was. We waren toen nog niet bezig met onze kinderwens, toch wilde ik weten waar mijn buikklachten vandaan kwamen. Je lichaam is je motor en het is heel belangrijk dat dat goed blijft werken. Ik ben op mijn strepen gaan staan en gelukkig nam mijn huisarts me serieus. ‘Kim, als jij dat zo voelt, dan stuur ik je door naar het ziekenhuis.’ Daar werd al gauw duidelijk dat ik gelijk had en dat ik verklevingen en littekens in mijn buik heb. Hierdoor zijn mijn eileiders niet meer doorgankelijk. De artsen hebben geprobeerd om dit te verhelpen, maar dat is niet gelukt. Er was toen eigenlijk geen andere optie dan een operatie."

Optimist

Een heftige boodschap. "De dag na de operatie ben ik gewoon gaan werken, al kon ik amper lopen. Er zou één eileider worden verwijderd, maar tijdens de operatie bleken ze allebei niet te redden. Eigenlijk drong het pas een paar dagen later tot ons door: dit betekent dus ook dat we niet ‘gewoon’ kinderen kunnen krijgen. Die boodschap was behoorlijk kut. Gelukkig is Stanley een echte optimist. Waar een wil is, is een weg, zei hij meteen. Hij staat er heel steady in en heeft vertrouwen in de goede afloop. Hoewel de boodschap er inhakte, geeft het ons ergens ook rust. Wij weten in elk geval wat er aan de hand is. Er zijn genoeg stellen die jarenlang proberen om zwanger te worden, maar die niet weten waarom het maar niet lukt. Die naar huis worden gestuurd door de huisarts omdat ze het nog maar eens een halfjaar moeten proberen. Die in het ziekenhuis steeds vervelende onderzoeken moeten ondergaan. Die op gezette tijden sex moeten hebben om het moment niet te missen en dan twee weken later toch weer ongesteld worden. Bij ons is het vanaf het begin duidelijk: als wij zwanger willen worden, dan moeten we naar het ziekenhuis voor een ivf-behandeling. Of het gaat lukken, weten we natuurlijk niet. Maar we zijn in elk geval blij dat de medische mogelijkheden er zijn, dat was vroeger wel anders."

Het hele interview met Kim Feenstra lees je in de nieuwste Grazia die morgen in de winkels ligt.

Tekst: Cindy Cloïn | Beeld: BSR

Laatste nieuws