slogan

Exclusief! Carice van Houten: 'Dat heeft me gefrustreerd'

Ze speelt de hoofdrol in de wereldwijd bejubelde film Instinct, die nu in de bios draait. Grazia sprak met Carice van Houten (43) over werken met beste vriendin Halina Reijn, het moederschap en haar leven na Game of Thrones.

Uit een koffer geleefd

Van Hollywood tot Hillywood: Carice doet het allemaal. Ondanks dat ze inmiddels ook een beroemdheid is in Amerika, is Nederland voor haar nog altijd (letterlijk) thuiskomen. 

"Ik heb de afgelopen jaren heel veel uit een koffer geleefd, maar ik heb nooit ergens anders mijn kamp opgeslagen. Door ons eigen bedrijf ben ik nu wel meer geankerd. En natuurlijk ook doordat ik een kind heb, dan denk je wel even twee keer na voordat je zes maanden in Guatemala gaat filmen. Hij gaat straks ook naar school hier, dus mijn voeten staan nu echt in Nederland. En af en toe maak ik nog een uitstapje, maar ik voel nu zo veel excitement over het nieuwe bedrijf, dat it better be good voordat ik nog voor lange tijd in het buitenland ga zitten."

Lees ook: Waarom Carice van Houten haar zoontje niet wil laten zien

Frustraties

Dat betekent echt niet dat Hollywood niet meer trekt. Al moet ze er, zo geeft ze zelf aan, wel keihard voor knokken. "De concurrentie is moordend in Hollywood en ik ben ook geen zestien meer. De positie die ik in Nederland heb, heb ik in het buitenland zeker niet, ik begin gewoon weer onderaan de ladder. Ze kennen me daar vooral als Melisandre en van Zwartboek, twee dramatische rollen. Films waar ik ook heel trots op ben, zoals Alles is Liefde, Alles is Familie, De Gelukkige Huisvrouw en Er Komt een Vrouw bij de Dokter, zijn nooit naar het buitenland gegaan, en mijn meer komische kant kennen ze daar dan ook niet. Dat heeft me wel eens gefrustreerd."

Diva

Toch is Carice wel enorm blij met haar tijd in Hollywood. Zo heeft ze er niet alleen mooie rollen gekregen, maar heeft ze ook veel geleerd. "Ik heb geleerd om meer voor mezelf op te komen. Ik ben snel bang dat mensen me een diva vinden. Dat zit in mijn DNA, maar ook wel in mijn Hollandse achtergrond: ik wil niemand tegen de haren in strijken, aardig gevonden worden en geen gedoe veroorzaken", vertelt ze.

"Ik moest het echt afleren om altijd maar te pleasen. Verder denk ik dat ik de belangrijkste lessen heb geleerd door ouder te worden en vooral ook door het moederschap. Alles is wat relatiever geworden. Niet dat m’n werk niet belangrijk meer is, zeker niet. Maar ik ben nóg meer een open wond, dat krijg je er gratis bij als moeder."

Het hele interview lees je in de nieuwe Grazia, die vanaf morgen in de winkel ligt!

Tekst: Jill Waas | Beeld: BSR


,