slogan

DIY: Zelf deodorant maken

Kokosolie duikt steeds vaker op als het ultieme, multi-functionele en 100 procent natuurlijke beautyproduct. In deze DIY leer je hoe je met slechts 3 ingrediënten heel eenvoudig jouw eigen natuurlijke deodorant maakt.

Wat heb je nodig

1/4 kopje kokosvet 1/4 kopje baking soda ofwel zuiveringszout niet te verwarren met  bakpoeder! 4 theelepels maizena Optioneel kun je er nog geurolie naar keuze aan toevoegen.

Smelt het kokosvet in de magnetron of in een pan tot het helemaal vloeibaar is geworden. Meng in een ander bakje de maïzena en het zuiveringszout goed door elkaar. Voeg hier geleidelijk de kokosolie aan toe en meng het geheel tot dat er een gladde massa overblijft. Schenk alles in een lege deodorant verpakking (bijvoorbeeld een van Lady Speedstick) en laat het afkoelen. De kokosvet neemt nadat het is afgekoeld weer zijn vast vorm aan, waarna je deodorant direct gebruiksklaar is. Het beste is om hem op een koele plek te bewaren, om smelten te voorkomen.

Wie doet wat

Alle ingrediënten die zijn gebruikt voor deze natuurlijke deodorant hebben allemaal een eigen functie.

Kokosolie helpt je oksels schoon te houden dankzij het laurinezuur. Dit zuur bestrijdt verschillende bacteriën, virussen en schimmels. Als je last hebt van de huid onder je oksels na het scheren, kun je er ook pure kokosolie op smeren om de huid te verzachten. Dankzij de anti-oxidanten helpt het de huid te herstellen en is het ook nog eens een goede moisturizer voor je huid

Maïzena houdt je huid droog, maar de belangrijkste werking in deze deodorant is het bij elkaar houden van de overige ingrediënten.

Baking soda ofwel zuiveringszout. Laten we allereerst iets heel belangrijks over baking soda vooropstellen: het is absoluut niet hetzelfde als bakpoeder. Baking soda wordt ook wel zuiveringszout genoemd. Omdat dit ingrediënt zuren bindt, voorkomt het overmatig transpireren en zorgt ervoor dat je niet gaat stinken. De zuren, die in vuil zitten en dus nare geurtjes verspreiden, worden niet gemaskeerd maar echt verwijderd. De combinatie met kokosolie is heel erg belangrijk als je dit ingrediënt puur zou gebruiken, loop je namelijk de kans dat je huid uitdroogt.

 

Beeld: Sanoma Beeldbank


,