Crème brûlée

Kook je voor het eerst voor je geliefde? Moet je de culimuts uithangen bij je (schoon)ouders? Of heb je gewoon een fijn...

Kook je voor het eerst voor je geliefde? Moet je de culimuts uithangen bij je (schoon)ouders? Of heb je gewoon een fijn dinerfeestje en moet jij het nagerecht maken? Ik stel voor: crème brûlée. Een toetje om indruk mee te maken. En nog beter: het is niet moeilijk!

Ik heb afgelopen jaar crème brûlée gemaakt met Kerstmis, en hoewel het er altijd bijzonder uitziet, is het absoluut niet moeilijk!

Mijn recept komt via Allerhande. Echter heb ik in plaats van de grillstand een echte crème brûlée gasbrander gebruikt (een lief vriendinnetje gaf me deze voor mijn verjaardag!). Het lijkt eng en moeilijk, maar eigenlijk is het gewoon een knopje aanzetten en branden. Erg leuk om te doen en als je indruk wil maken aan tafel, kun je het ook ‘live’ doen na het opdienen.

Ingrediënten

* 1 vanillestokje
* 1 beker slagroom (250 ml)
* 250 ml melk
* 5 eieren
* 100 g suiker
* 50 g witte basterdsuiker
* 4 eenpersoonsovenschaaltjes (inhoud ca. 150 ml)

Bereiden

Verwarm de oven voor op 125 °C. Snijd het vanillestokje open en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Breng de slagroom aan de kook met de melk en het vanillemerg en -stokje en laat op laag vuur 5 min. trekken. Verwijder het vanillestokje. Splits de eieren en mix de eidooiers in een grote kom met de suiker tot een bleke, romige crème. Schenk de hete room erbij en klop stevig tot het mengsel wat dikker wordt. Verdeel over de schaaltjes. Zet de schaaltjes voorzichtig op het rooster in de oven. Laat de crème brûlée in 45 min. gaar worden en helemaal stollen. Laat daarna op kamertemperatuur afkoelen en verder opstijven.

Dek de schaaltjes af en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast om goed koud te worden. Verwarm de ovengrill voor tot deze gloeiend heet is. Haal de crèmes uit de koelkast en bestrooi ze met een dun laagje basterdsuiker. Zet de schaaltjes vlak onder het grillelement tot de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Let op: dit duurt maar 1 min. (Je kunt het dus ook met de gasbrander doen, zoals ik hierboven vertelde. Veel leuker! ;-))


(Kookwinkel.nl)

Laatste nieuws