slogan

Zo vies is het vliegtuig dus écht

Natuurlijk weten we allemaal dat vliegtuigen niet bepaald de schoonste plek. Maar erg kan het zijn? Nou, we hebben slecht nieuws. Een ex-werkneemster van een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij doet namelijk een open boekje... Als je de onderstaande puntjes hebt gelezen, stap je de volgende keer waarschijnlijk in met desinfecterende spray en schoonmaakdoekjes!

Zes punten

Volgens de vrouw, genaamd Alison Hope, moeten passagiers zeker weten rekening houden met een aantal punten als het gaat om hygiëne en veiligheid. "Dit geldt uiteraard niet voor alle luchtvaartmaatschappijen. Maar omdat je nooit zeker weet hoe een bedrijf of toeleverancier werkt, is het slim om hoe dan ook de vinger aan de pols te houden tijdens een trip in de lucht.''

1) Eten en drinken
Een lekker kopje warme thee nemen tijdens een lange vlucht? Beter van niet! Volgens Alison komt het water dat wordt gebruikt bij de bereiding van de drankjes uit tanks die moeilijk schoon te houden zijn. Zo bevat het water soms een grote hoeveelheid bacteriën. Ondanks dat het water wordt gekookt, biedt dit geen volledige garantie. De ex-werkneemster raadt dan ook aan om te kiezen voor drankjes uit afgesloten blikjes of flesjes. Enne, ook op het eten moet goed gelet worden. Als het voedsel niet goed afgedekt geserveerd wordt, kun je het beter niet eten. 

2) Vluchtnummers
Volgens Alison veranderen luchtvaartmaatschappijen vaak vluchtnummers die geassocieerd kunnen worden met toestellen die gecrasht zijn. Logisch naar haar mening. Wel laat ze weten dat zo’n wijziging niets over de werkelijke betrouwbaarheid van het bedrijf zegt en ze alleen maar veiliger klinken door de onbekende vluchtnummers. 

3) Uitklaptafeltjes
Van die handige uitklaptafeltjes wisten we eigenlijk wel dat ze niet altijd even fris waren, maar volgens Alison is het een stuk erger dan veel mensen denken. Er kunnen namelijk resten van ontlasting op zitten omdat moeders regelmatig de luiers van baby’s erop verwisselen. Daarnaast kunnen er oom sporen van braaksel en andere lichaamssappen op zitten. "De kans dat je maaltijd op een tafeltje met spermaresten wordt opgediend, is zeker realistisch." Mensen zouden hele gekke dingen doen aan boord. "Ze hebben seks in stoelen en op toiletten, er wordt stiekem onder tafeltjes en dekentjes gemasturbeerd, ze drinken alcohol op vreemde tijdstippen en mensen laten voortdurend darmgassen ontsnappen." BAH!

4) Zitplaatsen
Veel mensen zitten liever niet bij de vleugel omdat ze het gevoel hebben dat die plek onveiliger is dan andere zitplekken in het vliegtuig. Volgens de ex-werkneemster maakt dat echter niet uit. "Analyses bij crashes zouden uitwijzen dat je meer kans hebt om te overleven als je in de rijen achter de vleugels zit. Professionals uit de vliegtuigindustrie vertellen een heel ander verhaal. Het maakt echt niet uit waar je zit als een vliegtuig na een duikvlucht keihard in zee stort. Dan sterft iedereen." De overlevingskans bij een crash zou met andere factoren te maken hebben, zoals het soort crash en verschillende veiligheidsmaatregelen. 

5) Onderhoud
Als je denkt dat er slecht met sommige vliegtuigen iets mis is, heb je het verkeerd. "Veel kleine storingen komen meestal pas aan het licht tijdens reguliere onderhoudsbeurten. Ze blijven onopgemerkt als een vliegtuig na een reis kort aan de grond staat”, aldus Alison. Daarentegen hoef je je daar geen zorgen over te maken. De toestellen zouden goed nagekeken worden voor ze de lucht in gaan en aan boord zijn allerlei back-upsystemen die ingezet kunnen worden bij storingen. 

Lees ook: Passagier geeft geweldig bericht aan stewardess

Bron: HLN, Beeld: Istock