slogan

Zo gevaarlijk zijn de steeds groter wordende kermisattracties echt

Het kermisseizoen is alweer vol aan de gang. De attracties worden steeds groter en indrukwekkender, maar daarbij vragen we ons ook wel eens af hoe veilig ze nu eigenlijk zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deed hier onderzoek naar, en kwam tot een schokkende ontdekking. 

Flinke booster

In Nederland zijn ongeveer duizend kermisattracties, waarvan de meesten veilig zijn. Uit het onderzoek van de NVWA blijkt dat een deel van alle attracties toch mankementen of risico's met zich meedraagt. Maar liefst van 124 attracties werd melding gemaakt vanwege onveiligheid. Daarvan voldeden er 34 niet aan de eisen voor de veiligheid, waarna er maatregelen werden getroffen. Zo werden er 6 stilgelegd, 6 werden er verzegeld en eentje moest helemaal worden gerepareerd. 

Risico'tje

De meest voorkomende veiligheidsrisico's die deze attracties met zich meedragen zijn haperende veiligheidsbeugels, elektrische installaties die niet veilig zijn en het ontbreken van een geldig keuringscertificaat. Het rapport van NVWA gaat over inspecties in de jaren 2014 en 2015. 

Lees ook: 's Werelds meest gevaarlijke sekspositie  

Bron: Telegraaf, Beeld: iStock