Waarom sommigen een hekel hebben aan stukjes in hun eten

Een aansteller ben je zeker niet!

Opeens kleine stukjes tomaat in je tomatensoep of een paar verstopte stukjes aardbei in je yoghurt? Voor jou een grote teleurstelling met als vervolg dat al je trek in één klap weg is. Grote kans dat je regelmatig een aansteller bent genoemd, maar uit onderzoek blijkt dat niets minder waar is.

Overlevingsmechanisme

Het heeft namelijk alles te maken met de structuur van het voedsel wat je eet. Je hebt het bijvoorbeeld vast weleens meegemaakt dat je een zacht geworden koekje, een niet zo knapperige komkommer of een droge cracker naar binnen hebt gewerkt en daarna gelijk een kriebelig gevoel kreeg.

Volgens eetonderzoeker en psycholoog Chantal Nederkoorn van de universiteit van Maastricht zou het dan ook te maken kunnen hebben met het overlevingsmechanisme, dat we aan de evolutie hebben overgehouden. Wanneer je niet weet wat je precies eet, zou je volgens Nederkoorn een stuk voorzichtiger zijn.

Lees ook: Dit is waarom je altijd honger hebt na het stappen

Viezigheid

"Stukjes horen voor ons gevoel niet thuis in een homogene substantie zoals yoghurt. Dat zou kunnen duiden op besmetting of viezigheid. Deze theorie wordt vaker in de wetenschap geopperd. Maar het is niet bewezen". Aha, je hoeft je als volwassene dus niet te schamen voor je fobie voor onverwachte stukjes in je eten!

Bron: HLN.be Beeld: New Girl

Laatste nieuws