slogan

'Vet adem je uit'

Als het zonnetje schijnt, voelen we meteen de lentekriebels. En met de lente voor de deur is de zomer sneller dan je denkt. We beginnen allemaal langzaam weer met gezond eten en sporten. Vaak wordt gedacht dat je het vet omzet in energie of warmte, maar dat zou niet zo zijn. Maar waar blijven die overtollige kilo's dan als we ze er eindelijk af hebben getraind? Lees mee.

Onwetendheid

Van de 150 artsen, personal trainers en diëtisten die Ruben Meerman, hoofdonderzoeker, wetenschapper en televisiepresentator, ondervroeg, dacht meer dan de helft dat het vet wordt omgezet in energie en warmte. Anderen dachten dat het vet werd uitgescheiden in de ontlasting of omgezet tot spier. In werkelijk adem je vet uit. Klinkt vies, is het niet.

Proces

"Het grootste deel van de verloren vetmassa wordt uitgeademd als koolstofdioxide," aldus Meerman. De onderzoekers schrijven in het Britsch Medical Journal dat voor het verlies van 10 kilogram vet er 29 kilogram zuurstof ingeademd moet worden. Het proces resulteert vervolgens in 28 kilogram koolstofdioxide en 11 kilogram water. "In 2013 verloor ik zelf 15 kilogram", vertelt Meerman. "En ik wilde weten waar die kilo's naar toe gingen."

Samen met professor Andrew Brown van the University of New South Wales in Australië bestudeerde Ruben de weg van elk atoom in het vet. Volgens Brown een volledig nieuwe aanpak in dit onderzoeksveld. Van de 10 kilogram vet adem je ongeveer 8,4 kilogram uit via de longen. De overige 1,6 kilogram wordt water en dit scheid je uit via de urine, ontlasting, zweet, adem, tranen en andere lichaamsvloeistoffen. Als je het beter wilt begrijpen, kijk dan het onderstaande filmpje:

 

https://www.youtube.com/watch?v=3TfVUCrrzao

Beeld: YouTube / Sanoma Beeldbank


,