slogan

Serial watcher: Sex Education

Jerry is schrijver en columnist. Wat is hem deze week opgevallen op tv?

We zien een ritmisch trillende plafonnière. De goede verstaander weet: daarboven wordt flink gerampetampt. Vlak onder de lamp zit een keurige vrouw van middelbare leeftijd die ogenschijnlijk niets doorheeft. De camera zwenkt door de intens burgerlijke woonkamer, via de schuifpui langs de achtergevel omhoog naar de slaapkamer, waar een meisje als een cowgirl een jongen berijdt. "Vind je mijn tieten leuk?" vraagt ze. De jongen lijkt nauwelijks belangstelling te hebben en mompelt afwezig: "Ja, ik hou van je tieten." Het meisje kijkt blij verrast. "Wil je erop klaarkomen?" Het is nogal een binnenkomer, de eerste scène van de nieuwe Netflix-serie Sex Education.

Vooral in de wetenschap dat het een jeugdserie is. De hoofdrolspelers zijn bijna allemaal tieners – althans: gezien de expliciete natuur van Sex Education moet je ervan uitgaan dat het jongvolwassenen zijn die acteren dat ze tieners zijn. Het speelt zich af op een middelbare school in Wales en de personages ontlopen de clichés van het highschoolgenre niet. Er is een bully, een mooi maar moeilijk meisje, een nerdy vriendenduo en een clubje meelopers. Niets nieuws onder de zon. Ware het niet dat de sex nadrukkelijk in beeld wordt gebracht en de onderwerpen die aan de orde komen geen alledaagse kost zijn in, pak hem beet, SpangaS of Ned’s Survival Gids.

Het verhaal draait om de 16-jarige Otis, de zoon van een alleenstaande moeder die de kost verdient als sextherapeut. Ma, gespeeld door Gillian Anderson (X-Files, The Fall, Hannibal), houdt praktijk aan huis. Gênant voor een puberjongen, dat spreekt. Als er een klasgenoot langskomt om huiswerk te maken, moet eerst de woonkamer van aanstootgevend materiaal worden gezuiverd. Piemelvormige objecten, erotische schilderijen, ‘vieze’ boekjes. Awkward! En dan nóg moet Otis maar afwachten of z’n openhartige moeder hem niet voor schut zet waar zijn vrienden bij zijn.

Otis zelf is sexueel vreselijk geremd. Tegelijkertijd weet hij er meer van af dan al zijn leeftijdgenoten bij elkaar. Dankzij het werk van zijn moeder – hij luistert vaak sessies af – kent hij de onzekerheid, frustraties en het onvermogen waarmee sex gepaard gaat. Dat komt hem goed van pas als de mooie Maeve hem strikt om, tegen betaling, op school sextherapie te geven. Zo ontpopt de maagdelijke Otis zich tot teenage sexgoeroe. Humoristisch, gevoelig en onomwonden. Als de sexuele voorlichting er op alle scholen zo uitzag, zou de puberteit een stuk gemakkelijker zijn.


,