slogan

Recept: sushi á la Brigitte Nijman

Elke week deelt een BN'er haar eetdagboek in Grazia. Hier deelt ze haar favoriete recept, zodat ook jij als keukenprinces aan de slag kunt. Deze week: sushi á la zangeres Brigitte Nijman. Deze (uru­ma­ki) sushi is een ideaal gerecht voor een 'bijklets-avondje' met vriendinnen maar ook erg leuk om samen te maken!

Ingrediënten

Voor 30 stuks

  • 500 gr sushirijst
  • 600 ml water
  • 100 gr tonijnsteaks of/en zalmfilet
  • 6 el rijstazijn
  • 4 tl suiker
  • 2 tl zeezout
  • 1 komkommer
  • 3 norivellen (zakje 5 stuks)
  • 1 eetrijpe avocado
  • 4 plakjes ingelegde gember
  • 4 el sojasaus
  • 2 el wasabi

Keukenspullen

  • Bamboematje
  • Eventueel een rijstkoker

Bereiding

De sushirijst

Spoel de rijst af in een zeef en laat deze vervolgens 10 minuten staan in een pan met een dikke bodem. Voeg vervolgens het water toe en breng het geheel aan de kook. Kook de rijst (mét deksel) 2 minuten op hoog vuur, 5 minuten op middelhoog vuur en 12 minuten op laag vuur. Haal daarna de deksel van de pan en dek deze af met een schone theedoek. Daarna leg je de deksel weer op de pan en laat je alles nog eens 15 minuten staan.

Als je voor een gemakkelijkere optie wilt kiezen, kun je ook een rijstkoker gebruiken. De voorbereidingen, zoals het spoelen en laten staan, blijven hetzelfde. Voeg 1 deel sushirijst en 1 deel water toe in de machine. Vervolgens laat je de rijstkoker zijn werk doen. Als hij klaar is, til je de binnenpan eruit en leg je ook hier een schone theedoek over en laat je het geheel 15 minuten staan.

Dressing

Pak een steelpannetje en verwarm daarin de azijn, het zout en de suiker. Roer totdat het zout en de suiker volledig zijn opgelost en laat het mengsel afkoelen. Schep dan de rijst in een lage schaal. Die mag van plastic, aardewerk of glas zijn, maar zeker niet van metaal! De rijst kan hierdoor in combinatie met de dressing een metaalachtige smaak krijgen. Sprenkel de dressing over de rijst. Als je een rijstkoker gebruikt, kun je de dressing daarin toevoegen. Schep het om en laat het afkoelen.

Sushi vulling

Snijd de tonijn en zalm in repen van 1 cm breed. Snijd ook de avocado en komkommer in lange, smalle repen. Knip vervolgens drie norivellen doormidden en leg een half norivel op het bamboematje. Verdeel een laagje rijst over het vel, druk even aan en draai deze om, zodat de nori bovenop ligt

Sushi rollen

Leg er vervolgens avocado en zalm of komkommer en tonijn op en rol de sushi op. Snijd de rol in zes stukken en herhaal deze stappen nog vijf keer. Serveer de sushi met sojasaus, wasabi en ingelegde gember. Bon Appétit!