slogan

Real life: "Van de een op de andere dag beroemd in Georgië"

Wat als je op vakantie gaat en plotseling beroemd wordt in een vreemd land, waar je de taal niet eens spreekt? Het overkwam de Friese Jesper Zwart (30).

Viral

"Eind vorig jaar ging ik op bezoek bij vrienden in Georgië. Het was de eerste keer dat ik daar naartoe ging. Bij de douane bleek ik de zes miljoenste toerist te zijn die het land binnenkwam, en werd daarom opgewacht door een politie-escorte. Ik werd een week lang behandeld als vip, het ging helemaal los! Ze hebben me het hele land doorgereden. Ik mocht skiën in een pas geopend resort in het westen en wijnproeven in het oosten van het land, ik had een diner met de premier en sliep in de mooiste hotels. Na die week ben ik in eerste instantie weer teruggegaan naar m’n gewone leven in Barcelona, waar ik toen woonde en werkte als callcenter medewerker. Ongeveer twee maanden later kwam van dat onthaal in Georgië een filmpje online. En binnen twee dagen was m’n Facebookaccount ‘ontploft’. Ik had duizenden notificaties, tweeduizend vriendschapsverzoeken en honderden berichten. Wat was er gebeurd? Het filmpje bleek viral gegaan te zijn in Georgië."

Nieuwe kans

"De video kwam uit op vrijdagmiddag, in de week die volgde, heb ik eigenlijk alleen maar Georgische pers te woord gestaan. Iedereen wilde een interview. Dat was leuk en grappig om te doen, maar wel een beetje raar. Ik zat zelf in Barcelona, dus ik kreeg niks van die hele gekte mee, maar ik begreep van vrienden en de journalisten die ik sprak dat ik daar echt een celebrity was geworden. Een dag nadat het filmpje viral ging, hing een producer van Dancing with the Stars al aan de lijn: of ik mee wilde doen."

Celebrity

"Op straat was het gelukkig geen Hollywood-gekkenhuis met paparazzi die me achtervolgden, maar mensen kwamen wel dagelijks op me af, omdat ze me herkenden. Ze wilden dan een praatje met me maken of met me op de foto. Heel respectvol hoor, maar ook bizar. Ik heb dertig jaar lang als een ‘normaal’ mens geleefd. Als ik van mijn werk naar huis ging, dan was er echt geen haan die daarnaar kraaide. En hier in dit kleine landje, ver weg van alles wat ik ken, is dat nu dus wel het geval. Over het algemeen is al die aandacht echt leuk, maar nu ik hier ben, voel ik me wel een beetje alleen. Ik spreek de taal niet en gezien mijn status is nieuwe vriendschappen opbouwen een beetje lastig. Ik heb daar nooit mee hoeven dealen, maar ik moet me nu wel afvragen waarom iemand met me af wil spreken. Is dat omdat ze me op televisie hebben gezien of omdat ze me een leuke vent vinden?"

Uitdaging

"Ik hou van een uitdaging. Toen Dancing with the Stars op me afkwam, dacht ik: moet ik wel met m’n dikke pens voor schut staan tussen de filmsterren en zangeressen? Ik kan namelijk echt voor geen meter dansen en ben daar onzeker over. En dan meedoen aan een dansshow, waar miljoenen mensen naar kijken, live en met camera’s op m’n neus?"

Het hele verhaal lees je in de nieuwe Grazia of HIER voor €0,49 via Blendle.