slogan

'Mijn vader wilde een vrouw zijn'

Bruce Jenner is niet de enige man die worstelt met zijn identiteit. Eva (21) maakte het van dichtbij mee met haar eigen vader, want hij wilde ook een vrouw zijn.

'Oké'

"Ik was pas elf toen mijn vader vertelde dat hij liever een vrouw wilde zijn. Voor die tijd groeide ik op in een doodnormaal gezin. Mijn vader stelde voor om een boswandeling te maken met mij en mijn oudere broer. Dat deden we wel vaker, maar deze keer zei hij erbij dat hij iets moest vertellen. Hij was veel aan het vertellen en probeerde het zo goed mogelijk uit te leggen. Eigenlijk was mijn eerste en enige reactie: 'oké'. Ik was pas elf jaar oud en als je vader dan zegt dat hij liever een meisje wil zijn, doe je daar niet moeilijk over."

Vader, maar een vrouw

"Pas later merkte ik dat andere mensen er wel raar op reageerden. Dat mijn vader nu een vrouw is, is voor ons helemaal geen issue meer. Het enige waaraan ik het merk in mijn leven, is wanneer ik het gebruik als een soort toets als ik nieuwe mensen leer kennen. Tolerantie is voor mij ontzettend belangrijk en zodra ik merk dat iemand niet tolerant is tegenover mensen die 'anders' zijn, kap ik het contact meteen af. Dan weet ik genoeg."

"Zij ziet zichzelf liever als mijn moeder nu, maar voor mij is mijn moeder, mijn moeder. En mijn vader, mijn vader, maar dan een vrouw. Ikzelf heb nooit moeite gehad met haar transformatie, wel had ik het heel moeilijk met de reacties van anderen. Mijn vader is volledig vrouw. Ik weet niet hoe ze het zelf ziet, maar ik vind dat ze qua karakter niet veranderd is. Voor mij is ze nog dezelfde persoon."


,