Jessica Villerius: ‘Je moet je nooit neerleggen bij onrecht’

Na een spraakmakende documentaire en jarenlange strijd kreeg Jessica Villerius vorige week goed nieuws: de executie van Clinton Young wordt uitgesteld.

Na een spraakmakende documentaire en jarenlange strijd kreeg Jessica Villerius vorige week goed nieuws: de executie van Clinton Young wordt uitgesteld. "Je moet je nooit neerleggen bij onrecht."

Docu

Jessica Villerius (36) is net terug uit Texas, waar ze de ter dood veroordeelde Clinton Young bezocht. Hij had de hoofdrol in haar veelbesproken docu Deal met de Dood en zit al zestien jaar vast voor een dubbele moord, die hij niet gepleegd kan hebben. Hoewel DNA en ander wetenschappelijk bewijs hem vrijpleiten en er onlangs nieuw bewijs van zijn onschuld opdook, leek zijn executie – gepland op 26 oktober – lange tijd onvermijdelijk. Tot vorige week bekend werd gemaakt dat de executie van Clinton voorlopig van de baan is. Zoals Jessica in een statement op Facebook liet weten: “De datum is in zijn geheel vervallen en er wordt voorlopig geen nieuwe vastgesteld. Clinton krijgt een nieuwe hoorzitting.” In RTL Late Night noemde ze dit nieuws “het best mogelijke nieuws dat voor nu haalbaar was. Het was iets wat ik niet had durven hopen.” Een groter contrast met haar laatste reis naar de gevangenis en het gesprek dat ze toen met Clinton had, is haast niet denkbaar. Jessica “Het was een van de lastigste gesprekken uit mijn leven. In de laatste vijf minuten zei hij gedag en dat was geen afscheid van ‘ik zie je later’. Hij slaakte een diepe zucht en bedankte me voor alles wat ik voor hem, zijn zaak en zijn familie heb gedaan. Dan moet je alle zeilen bijzetten om zelf niet te breken. Normaal heb ik daar geen problemen mee en mogen mensen echt wel zien of iets me iets doet, maar in dit geval zat ik tegenover een jongen in een kooi. Hij kan geen kant op. Ik kan dan niet breken.”

Deal met de Dood

Het zijn even zware als maatschappelijk belangrijke onderwerpen die Jessica met haar documentaires aan de kaak stelt. Na Deal met de Dood, die april dit jaar te zien was, startte Amnesty International een petitie om aandacht te vragen voor deze zaak. "Ik vind het mijn journalistieke en menselijke plicht om me in te zetten om iets te veranderen. Je moet je nooit neerleggen bij onrecht en kijken wat je kunt doen binnen jouw cirkel van invloed om dat onrecht te ontwrichten. Ik doe dat door dit soort zaken aan het licht te brengen. Daarna is het hopen dat iemand met de juiste macht zich geroepen voelt om de handschoen verder op te pakken." Maar heftig is het wel, geeft ze eerlijk toe. "Ik geef alles om iets aan de kaak te stellen. Die rekening krijg ik dan na de uitzending gepresenteerd. Nadat Deal met de Dood op televisie was geweest kon ik bijna niet meer praten, zo moe was ik."

De rest van het verhaal lees je in de nieuwe Grazia of HIER via Blendle.

Laatste nieuws