IKEA deelt recept van iconische Zweedse gehaktballetjes

En het is helemaal niet zo moeilijk!

Een bezoekje naar de IKEA is niet compleet zonder langs het restaurant te zijn geweest voor de heerlijke Zweedse gehaktballetjes. Nu het restaurant voorlopig nog even gesloten blijft, heeft IKEA daarvoor de perfecte oplossing bedacht.

Gehaktballetjes

"Thuisblijven kan moeilijk zijn, maar we willen het leven van iedereen een beetje makkelijker en leuker maken", zegt de country food manager van de winkel.

En dat is ze zeker gelukt. Vanaf nu kunnen we namelijk zelf aan de slag om de heerlijke gehaktballetjes te maken. Niet zo'n ster in de keuken? No worries! Via de website kun je ze nu ook gemakkelijk bestellen.

Lees ook: Onthuld: dít is waarom de hotdog bij IKEA zo goedkoop is

Recept

Het recept is heel eenvoudig en bestaat uit maar zes stappen. Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor de gehaktballen:

500 gram gemalen rundvlees
250 gram gemalen varkensvlees
1 ui fijngesneden
1 teentje knoflook (fijngemaakt of gemalen)
100 gram paneermeel
1 ei
5 eetlepels volle melk
Zout en peper

En voor de saus:
Olie
40 gram boter
40 gram meel
150 ml groentebouillon
150 ml runderbouillon
150 ml dikke dubbele crème
2 theelepels sojasaus
1 theelepel Dijon-mosterd

Stap 1
Mix de twee soorten gehakt en voeg fijngesneden ui, knoflook, paneermeel en ei toe. Meng dit door elkaar en voeg dan melk toe en breng het op smaak met zout en peper.

Stap 2
Maak er nu kleine balletjes van. Plaats ze op een schoon bord, dek ze af en bewaar ze twee uur in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat ze hun vorm behouden tijdens het koken.

Stap 3
Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Als de pan warm is, voeg dan voorzichtig gehaktballetjes toe en laat ze aan alle kanten bruin worden.

Stap 4
Doe ze in een ovenvaste schaal als ze bruin zijn en dek ze af. Plaats het in een hete oven (180 graden) voor 30 minuten.

Stap 5
Nu is het tijd om de saus te maken. Smelt 40 g boter in een pan. Klop er 40 g meel in en roer het twee minuten lang door. Voeg 150 ml groentebouillon en 150ml runderbouillon toe en blijf roeren. Voeg dan 150ml dubbele room, twee tl sojasaus en één tl Dijon-mosterd toe. Breng het aan de kook en laat de saus indikken.

Stap 6
Serveer de gehaktballetjes met de saus en aardappelen.

Et voilà, daar zijn de heerlijke Zweedse IKEA-balletjes. Bon appétit!

Bron: Just Jared | Beeld: BSR

Laatste nieuws