slogan

Zijn superfoods echt zo super?

Tarwegras, chiazaad, gojibessen, hennepzaad... Superfoods zijn populairder dan ooit. Niet alleen onder ons, maar ook bij de celebs. Zo zweert Victoria Beckham bij propolis en kan Gwyneth Paltrow niet zonder chiazaad. Maar zijn deze superfoods wel echt zo gezond, of kan je ze beter in de winkel laten liggen?

Negatieve gezondheidseffecten

Deskundigen zijn niet allemaal te spreken over superfoods. Er zijn geen bewezen gezondheidsvoordelen, sterker nog: ze kunnen zelfs averechts werken...

De superfoods bevatten extreem veel antioxidanten, wat kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten. Uit een onderzoek met hardlopers blijkt dat antioxidanten de lichamelijke ontspanning van het trainen laat verdwijnen. Het gevolg? Lichaamscellen die minder goed op insuline reageren en een lichaam dat sneller veroudert.

Niet bijzonder

Superzaden als quinoa zouden zeepachtige substanties bevatten die ervoor zorgen dat ze niet worden opgegeten, aldus voedingsexpert Loren Cordain. Ze zouden als het ware tegen de buikwand slaan en zo een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken. Tarwegras zou kunnen leiden tot abnormale eetlust en mogelijk tot slagaderverkalking.

Of superfoods ons nou écht helpen om af te vallen? Daar is schrijfster Jennifer Sygo van het onlangs verschenen boek Unmasking superfoods héél duidelijk over. “Om af te vallen moet je minder eten dan je verbruikt. Daar kan geen superfood iets aan veranderen.”

Lees het hele artikel in de nieuwe Grazia, die vanaf morgen in de winkels ligt!

Beeld: Sanoma Beeldbank


,