#GraziaHealthChallenge: Tips om je lifestyle blijvend te veranderen

Lees mee!

De afgelopen maanden stonden geheel in het teken van de Grazia Health Challenge: twaalf redactieleden probeerden verschillende sporten en diëten uit.

Beste versie van jezelf

Grazia's Heather heeft tijdens de Grazia Health Challenge bij BBB Health Boutique in warmtecabines gesport om zo haar vetpercentage te verminderen en strakker te worden, maar vooral om haar hele levensstijl op het gebied van sport en voeding te veranderen in plaatst van snel maar kort resultaat. Want dan bounce je uiteindelijk toch weer terug naar je oude gewicht. Hoe doe je dat, duurzaam je leefstijl veranderen? Esther de Brouwer, oprichter van bbb health boutique en psycholoog, geeft tips.

1. Formuleer een doelstelling vanuit je waarden.
Meestal als we iets willen bereiken, dan stellen we onszelf een doel. Echter in het stellen van een doel schuilt ook altijd een gevaar. Het moet gehaald worden, anders zijn we gefaald. En daarin schuilt een afbreukrisico, als je even niet afvalt, dan gooi je de handdoek in de ring. ‘Zie je nou wel, het werkt toch niet.’ Een doel stellen is prima, zo lang je het proces leidend laat zijn en je doelen afgeleid zijn van je waarden ofwel vanuit de dingen die je echt belangrijk vindt in het leven.

Een voorbeeld: als je goed voor je lichaam/jezelf wilt zorgen of gezond wilt eten, dan is dat een waarde – een voortdurend proces, een richting. Daar staat tegenover dat als je 10 kilo wil afvallen of slank wil zijn, dat is een doel wat je kunt bereiken.

2. Doorbreek patronen
Patronen kunnen zo hard ingesleten zijn, dat het onmogelijk lijkt om te stoppen. Denk aan roken, netflixen, chololade eten of alcohol drinken. In zo’n geval is het handig om eens goed de rekening op te maken. Wat is nu echt belangrijk voor mij? Wat zijn de kosten en baten van het patroon. Denk echt goed na over alle mogelijke voor- en nadelen en maak het overzicht zo compleet mogelijk. Kijk hier voor een leuke oefening.

3. Kleine stapjes richting een gezonde leefstijl
Probeer niet alles in één keer te veranderen. Leefstijlverandering kost tijd. Neem bijvoorbeeld minder koffie drinken, dat is al zo’n ongelooflijk grote stap. Neem hiervoor dus de tijd en ga stap voor stap. Neem je maximaal 3 stapjes tegelijk voor en zet zo kleine stapjes naar een gezonde leefstijl.

4. Denk holistisch
Met alleen anders eten ben je er niet. Body, food & mind kan niet los van elkaar gezien worden, alles hangt samen en alles versterkt elkaar. Regelmatig sporten zorgt voor een betere conditie. Een beter conditie leidt weer tot een betere stemming en ook tot gezonder eetgedrag. Door de combinatie met sport, gezonde voeding en coaching kan je nog effectiever en duurzamer een verandering maken in leefstijl.

5. Slaap, slaap, slaap
Je nachtrust heeft een enorme impact op je leefstijl. Een slechte nachtrust zorgt voor een slecht humeur en vermoeidheid. Je presteert slechter, voelt je onzekerder, je hebt meer honger, minder energie en sport dus minder. Al deze dingen leiden er weer toe dat je minder goed slaapt. Een vicieuze cirkel dus. Zorg ervoor dat je 2 uur voordat je gaat slapen geen digitale informatie tot je neemt, zorg voor een donkere kamer en mediteer in bed voor een gezonde nachtrust. Kijk hier voor meer tips.

6. Verwen jezelf met lekkere gezonde dingen
Een gezonde leefstijl is niet saai. Je kan eindeloos variëren met gezonde voeding. Het internet staat vol met heerlijke recepten. Zorg ervoor dat je minimaal 5 gezonde recepten eigen maakt, zodat je bij weinig tijd en energie gemakkelijk een gezonde maaltijd op tafel zet. Get inspired met de bbb inspiratielijst.

7. Leef mindful en mediteer
Mindfulness is hot! Vroeger werd het vooral in een spirituele context gespot. Maar, tegenwoordig zie je het steeds meer terug in de wereld van health en wellness. Dat is niet voor niks, want meditatie werkt echt voor heel veel dingen! Beter slapen, minder stress, meer zelfliefde en zeker voor het doorbreken van patronen. Want alles wat liefdevol wordt geobserveerd, wordt vanzelf minder. Lees hier meer over mediteren.

8. Neem uitgeschreven menu’s als opstapje.
Het is wel fijn om even op de rit gezet te worden. Vaak horen we bij bbb, ‘zeg maar precies wat ik moet doen en dan doe ik het’. Maar daar zit nou net de crux van het ‘niet werken’ van een dieet. Het wordt namelijk niet eigen, je zet alleen de knop om, maar die schiet vaak weer terug. Prima dus om een uitgeschreven dagmenu als opstapje te nemen, maar uiteindelijk moet je ook een beetje strugglen. Bij verandering hoort nou eenmaal strijd en weerstand. Kijk hier voor een 3 of 5 dagen plan als opstapje naar een gezonde leefstijl.

9. Vergaar kennis
Hoe meer je weet over de impact van bepaalde voedingsmiddelen, de voordelen van regelmatig sporten en een gezonde mind, hoe meer je geneigd zal zijn om gezond te gaan leven. Lees etiketten voordat je een product koopt. Of kijk als je onderuitgezakt op de bank hangt met een zak chips eens een mooie documentaire over voeding, zoals ‘what the health’. Dan smaakt die zak chips toch anders. Kijk hier voor een mooi overzicht van boeken en films.

10. Neem een coach
We betalen een kapper voor het knippen van ons haar, laten ons masseren door een masseur en geven bakken met geld uit aan kleding. Maar als het gaat om onze mind is er nog steeds een klein beetje een taboe. We geven niet makkelijk structureel geld uit aan een personal coach, hierin ervaren we vaak nog een drempel.

Laatste nieuws