slogan

Fajah Lourens: 'Een terugval is heel menselijk'

De 38-jarige fitgoeroe vertelt hoe zij zichzelf motiveert, want (geruststelling!) óók Fajah Lourens heeft haar afhaakmomenten.

Terugval

Gemotiveerd blijven is voor velen het grootste probleem. Dat herkent Fajah als geen ander. "Een terugval is heel menselijk. We zoeken allemaal naar die balans van werk, relaties, gezin, en als dat voor stress zorgt, schiet gezond leven er nog weleens bij in. Ook bij mij", biecht ze op. "Ik heb mijn gezonde levensstijl vier jaar kunnen vasthouden, maar de afgelopen twee jaar heb ik de touwtjes laten vieren."

Wijntje

Vooral alcohol vindt Fajah moeilijk om te laten staan. "Na een drukke, stressvolle dag heb ik zin in een wijntje. Dat is mijn ontspanning: ’s avonds op de bank zitten met een glas wijn, en na een paar glazen kwamen daar ook toastjes met kaas bij. Bij mij is drinken puur vluchtgedrag, en ik kan ook geen maat houden. Dan zei ik tegen mezelf: ‘Ik drink alleen in het weekend’, maar begon ik op woensdag of donderdag al. En ik had daarnaast iemand ontmoet – Daan, mijn vriend – en dan is het ook wel erg gezellig om gezellig samen wijntjes te drinken."

Vicieuze cirkel

"Ik belandde in een vicieuze cirkel. Je verzint elke dag een andere smoes (‘Ik ben zo druk, dus ik sla even over’) en traint halfbakken", vertelt ze. "Ik was zo sterk om aan mezelf toe te geven: alleen red ik het even niet meer, dus ik neem een trainer om mijn doel te behalen. Probleem was alleen dat ik lekker door bleef eten en zuipen. Misschien juist wel omdat ik dacht: Ik train nu zo hard, het mág. Maar ik weet als geen ander dat 80 procent van je resultaat door voeding komt. Ik dacht: waar ben ik mee bezig? Ik ben én mijn geld én mijn energie aan het weggooien."

Weddenschap

Toen ging de knop pas echt om. "Als stok achter de deur heb ik een weddenschap met mijn vriend afgesloten: Wie van ons twee als eerste wijn inschenkt, betaalt de ander duizend euro. En doordat ik geen alcohol neem, lukt het me ook om alle troep qua eten te laten staan; ik ben nu weer netjes bezig met gezonde bakjes te maken voor elke dag. Als ik nu opsta ’s morgens, voel ik me meteen weer fitter. In plaats van te snoozen, spring ik mijn bed uit om een rondje met de hond te lopen en te gaan trainen."

De hele maand januari kun je profiteren van de 'Feelgood Fitness met Grazia x Fajah' challenge. Vier weken lang deelt Fajah elke week een voedingsschema en exclusieve trainingsvideo's hier op Grazia.nl. Ze sluit de maand af met een live workshop. In onze speciale Facebook-groep -die vind je HIER- vind je motivatietips en gelijkgestemden, zodat je het jaar fit & fabulous kunt beginnen. Doe je mee? 

​​​​​​​Fotografie: Tom ten Seldam


,