Waarom je niet met te warm water moet douchen

Oei...

Er is bijna niks lekkerder dan onder een warme douche stappen, na een dag werken of een uurtje sporten. Maar hoe fantastisch het ook voelt, een warme douche kan meer kwaad dan goed doen als het gaat om de gezondheid van je huid.

Huidaandoening

Elke huidaandoening die wordt gekenmerkt door een 'defecte' huidbarrière kan worden verergerd door een te warme douche. Het warme water ontdoet de huid van talg, de gezonde vetten en oliën die nodig zijn voor de gezondheid van de huid.

Lees ook: 6 oorzaken voor een droge huid

Droge huid

In het algemeen wordt een droge huid veroorzaakt door een verminderde huidbarrière en een tekort aan de noodzakelijke vetten in de toplaag van de huid. Warme douches zijn hier vaak de oorzaak van, vooral tijdens de koude en droge wintermaanden. Warm douchen, een droge lucht en de warmte van de kachel zijn allemaal een aanslag op je huid.

Lees ook: Zo maak je je gezicht écht goed schoon voor het slapengaan

Haar

Net zoals bij de rest van je lichaam, zal het warme water ook je hoofdhuid uitdrogen. Dit kan resulteren in irritaties, roos en in sommige gevallen zelfs haaruitval. Enne, het is niet alleen je hoofdhuid waar je je zorgen om moet maken. Een té warme douche kan direct invloed hebben op het haar zelf. Als het water echt te heet is, kan het voorkomen dat shampoo en conditioner volledig worden opgenomen, wat de haarkwaliteit en -textuur verder kan beïnvloeden.

Lees ook: 5 schoonheidsrituelen die je echt moet proberen

Temperatuur

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om dit te voorkomen. Het is belangrijk dat je voedende producten gebruikt die de huid hydrateert en verzorgd. Als je echt graag warm wilt douchen, houdt het dan bij maximaal vijf minuten. Zodra de spiegels en ramen beslaan, moet je de temperatuur verlagen.

Bron: Marie Claire | Beeld: Friday the 13th part 3

Laatste nieuws