slogan

Dit zijn de meest typische nineties elementen in Friends

Het hoge woord is eruit: Netflix heeft bevestigd dat Friends op 1 januari eindelijk via de streamingsdienst te zien is! De allereerste aflevering van Friends werd uitgezonden in 1994. De serie was voor die tijd redelijk vooruitstrevend, denk bijvoorbeeld aan de aflevering ‘The One with the Lesbian Wedding’. Nu meer dan 20 jaar later, kunnen we nog steeds meeleven, lachen en huilen met de 6 New Yorkse vrienden. Wat dat betreft is Friends redelijk tijdloos gebleven.

Nineties

Details in de serie verraden dat de serie toch echt al wat jaartjes geleden is opgenomen. De toen moderne kleding en kapsels van de acteurs is bijna alweer hip en technologie blijkt een enorme ontwikkeling te hebben gemaakt. Vooral de 2 meiden Rachel en Monica groeiden dankzij Friends uit tot stijliconen. Ze kwamen overal mee weg; van een geruite rokjes, tot een tuinbroek gecombineerd met een colbertje en sneakers. En wat dacht je van de croptops met een wijde broek eronder? Of het topje over een t-shirt heen en de hoge Levi’s mom jeans? In de jaren ‘90 waren dit enorme hippe items en outfits. En nu, nou ja, eigenlijk best wel weer leuk, toch?

 

Fashion faux pas

Hoewel Ross zijn leren broek enorm rockte, had minder succes met een blauwe pet. Ook namen de mannen de oversized soms wel héél letterlijk. Phoebe daarentegen wist met elke outfit wel weg te komen, al was de oranje faux fur coat wel heel fantastisch!

 

Hair do's

‘The Rachel’  is een iconisch kapsel uit de nineties en gekopieerd van het laagjes kapsel zoals Rachel het vooral in het eerste seizoen droeg. Maar ook haar looks in de daaropvolgende seizoenen bleven ongekend populair en zijn ontelbare keren bij kappers aangevraagd. In het eerste seizoen had Phoebe een grunge/hippie look, met een scrunchie in haar krullen; typisch jaren ‘90 maar ook nu weer hartstikke hip. Monica heeft in ‘The One in Barbados Part 2’ tijdens een tripje naar Barbados cornrows laten vlechten, inclusief schelpjes. Ze is er enorm blij mee, totdat een van de vlechtjes tijdens het dansen vast komt te zitten in het douchegordijn.

 

Brad Pitt

In de populaire aflevering ‘The One With The Rumor’ komt een oude vriend Will, gespeeld door Brad Pitt, langs met Thanksgiving. Een hilarische aflevering omdat Will een hekel heeft aan Rachel, terwijl in die periode Jennifer Aniston en Brad Pitt eigelijk nog een setje waren. Het was dezelfde periode waarin trouwens ook coupe soleil hip was, zoals je aan Brad zijn koppie ziet.

 

Technologie

In de laatste 20 jaar is de ontwikkeling in technologie ongekend ontwikkeld. Ook dit is goed terug te zien in afleveringen van Friends. Zo rookt Chandler in seizoen 1 stiekem op zijn werk. Let vooral op de oude computer op zijn bureau. In seizoen 2 laat hij blij zijn nieuwe laptop zien, met een hard drive van 500mb (!) en blijft hij een nacht wakker “chatting on The Internet”.

 

Valentine's Day

In de nineties was het super romantisch wanneer je elkaar met Valentijnsdag een zelfgemaakt cassettebandje gaf. Of juist naar de videotheek ging om een film op videoband te huren. Those were the days...

 

Beeld: iStock, YouTube