slogan

Dit zijn de consequenties voor de piloot die kapingsknop indrukte

Gisteravond was Nederland in rep en roer omdat er een zogenaamde kaping plaats zouden vinden op Schiphol. Gelukkig bleek dit niet het geval te zijn, maar wat zijn de consequenties voor de piloot die verantwoordelijk is voor de fout?

Oeps, foutje

De piloot in kwestie verstuurde gisteren vanuit zijn toestel per ongeluk een waarschuwingscode voor een kaping. Achteraf bleek dat hij aan een stagiair wilde laten zien hoe de kapingscode precies werkt, wat niet helemaal goed ging.

Op Schiphol was het gelijk paniek toen de code geactiveerd werd. De luchthaven werd direct ontruimd en Nederlandse autoriteiten schaalden meteen groot op. Veel vluchten waren uren vertraagd en gates werden afgesloten.

Lees ook: Dit is de reden dat je koopdrang ineens heel groot is op het vliegveld

Consequentie

De piloot lijkt niet te hoeven vrezen voor het verliezen van zijn baan door deze fout. Nog niet in ieder geval, aldus de woordvoerder van Air Europa. "Het was een foutje. We zijn nu bezig met een analyse van hoe dat kon gebeuren en zorgen dat het niet opnieuw gebeurt."

Of de luchtvaartmaatschappij Air Europa moet opdraaien voor de gemaakte kosten is nog niet bekend. De woordvoerder: "We zijn bezig om te analyseren in hoeverre we verantwoordelijk zijn. Maar natuurlijk is het voor de passagiers heel vervelend geweest en daar verontschuldigen we ons voor."

Bron: Hart van Nederland | Beeld: BSR 


,