Dit is waarom sommige mensen sproeten hebben

Sproetjes, je hebt ze wel of je hebt je niet. De gekleurde plekjes op je huid zijn één van de zeven schoonheden en een t...

Sproetjes, je hebt ze wel of je hebt je niet. De gekleurde plekjes op je huid zijn één van de zeven schoonheden en een tijd lang een echte trend geweest. Op de catwalk werden steeds meer modellen ermee gezien en al snel kwam er zelfs een potloodje op de markt waarmee je ze kan faken. Maar hoe komt het dat de één ze wel heeft en de ander niet? Wij hebben het antwoord!

Wel of geen sproetjes?

Het team van SciHow ging op onderzoek uit. Zij leggen uit dat sproeten plekjes op de huid zijn die een extreem hoge hoeveelheid melanine bevatten. Dit pigment heeft één hele belangrijke functie: het beschermt ons tegen UV-straling.

Bij mensen die geen sproeten hebben wordt overal in de huid evenveel melanine geproduceerd. Daarentegen zijn er ook mensen bij wie het pigment zich ophoopt (en zo dus donkerder wordt) zodra ze aan meer zonlicht worden blootgesteld. De vlekjes die hierdoor op de huid ontstaan zijn sproetjes! Sproeten zijn dus niet permanent en vervagen na een tijd weer. Ze moeten dan ook niet verward worden met pigmentafwijkingen, zoals zonne-of levervlekken, welke juist wel permanent zijn.

Haar- en huidskleur

Ook laten de onderzoekers weten dat er een link is tussen sproeten en het gen MC1R. Dit gen is verantwoordelijk voor onze haar- en huidskleur en geeft door aan onze cellen hoe ze een bepaalde proteïne moeten aanmaken die bijdraagt aan de ontwikkeling van melanine.

Er worden twee types melanine geproduceerd door ons lichaam: eumelanine en pheomelanine. Wanneer het MC1R-gen goed functioneert, wordt er meer eumelanine geproduceerd en resulteert dit in een donkere haar- en huidskleur. Wanneer het gen daarentegen niet goed werkt, wordt er juist meer pheomelanine aangemaakt, waardoor je meer kans hebt op blond of rood haar en een lichte huidskleur.

Rood haar en sproeten?

Maar ja, de grote vraag is en blijft: is er echt een link tussen rood haar en sproeten? Genetici denken dat de hoeveelheid kopieën die iemand van het MC1R-gen heeft, bepalend zijn voor het feit of diegene wel of geen rood haar of sproeten heeft. En hoewel de meeste mensen twee kopieën hebben, denken zij dat het nadrukkelijk gaat om de combinatie tussen goed en slecht werkende MC1R-genen. Rood haar en sproeten worden dus wel veroorzaakt door hetzelfde gen, maar er spelen verschillende factoren mee. Daardoor kun je prima rood haar hebben en geen sproetjes hebben. Of andersom!

Lees ook:Rainbow freckles is de nieuwe beauty trend

Bron: Metro.co.uk, Beeld: Istock

Laatste nieuws