slogan

De waarheid achter thuis je tanden bleken

Het is dé Insta-trend van het moment: je tanden bleken met een thuiskit. Maar tandartsen waarschuwen voor de gevaren.

Killer smile

Als je celebs à la Ciara en de Kardashians of Jenners moet geloven, is een stralend wit gebit voor iedereen weggelegd. Tot acht tinten lichter. Voor maar 48 euro! Ze poseren met een hip lichtgevend bitje en hun killer smile. Natuurlijk willen hun volgers dat óók. Maar, zo zeggen tandartsen, voorzichtigheid is geboden.

Complicaties

“Bij onjuist gebruik van thuiskits om je tanden te bleken, bestaat de kans op complicaties. Denk aan poreuze tanden, waardoor ze juist sneller verkleuren, of zelfs verbrand tandvlees”, vertelt Albert Jan Michels van de Kliniek voor Cosmetische Tandheelkunde Amsterdam-Zuid. Het ding is, die leuke lampjes doen niet zo veel zonder een gel. En in die gel schuilt juist het gevaar.

“In Nederland mag maximaal 6 procent waterstofperoxide worden gebruikt bij een behandeling in de tandartspraktijk. Buiten de tandartspraktijk – dus met die thuiskits – mag de gel maximaal 0,1 procent waterstofperoxide bevatten.” Koop je in Nederland bij de drogist een setje om je tanden te bleken, dan weet je dat het met de dosering wel goed zit. Maar in andere landen gelden soms andere regels, en dat maakt het online bestellen van setjes uit het buitenland risicovol. Je weet je niet wat je precies in huis haalt en in je mond stopt.

Horror

“Daarmee kan je natuurlijke glazuurlaag worden aangetast, waardoor deze dunner wordt. Soms komt het tandbeen bloot te liggen. In het ergste geval raakt je tandzenuw zo geïrriteerd dat je een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan.” De horror! Albert Jan krijgt in zijn praktijk steeds meer dames in de stoel die een slechte ervaring hebben met doe-het-zelven. “Je kan niet bleken als je een gaatje hebt. Daar komen ze op een pijnlijke manier achter. Ook zie ik steeds vaker gebitten die gedeeltelijk gebleekt zijn omdat vullingen en kronen niet meebleken.”

Tekst: Agnes Hofman Beeld: BSR


,