Dit zijn de sporten die we in 2020 gaan zien

Proberen!

Staat meer bewegen én meer ontspannen op je 2020 shortlist? Grazia praat je bij over de nieuwste sporten die niet alleen je body, maar ook je mind boosten.

8 Limbs yoga

8 Limbs yoga is de koningin onder de selfcare sporten. En selfcare mag dan wel heel 2019 zijn, in 2020 raakt het nog dieper geworteld en bereikt het een nog groter publiek. 8 Limbs yoga komt van het woord ashtanga (ashta = acht, anga = ledemaat). Hoewel deze yogavorm niet nieuw is, wordt er vaak bewust voor gekozen vanwege de mindfulness-kant ervan. De oefeningen en houdingen raken als het ware een diepere bewustwording in je, terwijl je lichaam en geest ontspant, zich strekt en uitdaagt. Er is aandacht voor yama (houding ten opzichte van onze omgeving), niyama (houding ten opzichte van onszelf), asana (fysieke houdingen), pranayama (levensenergie en ademhaling) ), pratyahara (terugtrekking van de zintuigen, naar binnen keren), dharana (concentratie), dhyana (meditatie) en samadhi (volledige integratie). Kortom, je gaat in therapie terwijl je beweegt.

Voor wie?

Voor iedereen die toe is aan een dosis zelfliefde en van binnenuit het werk wil doen. Uit onderzoek blijkt dat 8 limbs yoga de feelgood-hersenstofjes zoals endorfines en serotonine een flinke boost krijgen en je van binnenuit doen stralen. De fysieke kant versterkt en verstevigt spieren en verbetert bovendien je balans en houding. 8 Limbs yoga is een fijne match met andere sporten. En het helpt om blessures verlichten en lenigheid te vergroten. Win-win.

Kickbiking

Kickbiking is een andere naam voor sportsteppen. Dat is dus niet even gezellig een rondje relaxed steppen, maar het échte krachtwerk, veelal gedaan op een fietsstep met de wielgrootte van een normale fiets. Beginners ervaren het als een goede cardiotraining, vergelijkbaar met hardlopen. Gaandeweg, als je je grenzen verlegt en langere afstanden aandoet of meer hoogteverschillen integreert, haal je nog veel meer kicks uit je ride. Balans houden in allerlei situaties is key en juist dat versterkt je innerlijke kracht en stabiliteit. Bijkomend voordeel: terwijl je traint kom je ook nog eens ergens.

Voor wie?

Voor diegenen die, weer of geen weer, graag in de buitenlucht toeven, reizen en trainen willen combineren plus hun uithoudingsvermogen en weerstand graag boosten. Arm- en schouderspieren doen mee. En hallo been- en bilspieren!

Bodyweight training

De oldschool-training wint steeds meer zieltjes. Zoals de naam al verklapt, gebruik je bij bodyweighttraining je lichaamsgewicht om verschillende soorten dynamische oefeningen te doen. Goedkoper kan het niet. Elke oefening boort meerdere spiergroepen aan en zorgt voor een verhoogde hartslag, terwijl je tonnen calorieën verbruikt. Beginners starten bijvoorbeeld met twintig bodyweight squats, tien push-ups, tien walking lunges (per been), tien dumbbell rows, vijftien seconden plank en dertig jumping jacks. Word er niet te fanatiek in: op een gegeven moment is je lichaamsgewicht misschien niet langer voldoende om je spieren uit te dagen.

Voor wie?

Voor sportliefhebbers on a budget of voor fans van outdoor trainen. Want steeds meer gemeenten creëren work-out hangouts om sporten toegankelijker te maken voor iedereen door het installeren van ondersteunende bodyweighttrainingsapparatuur in parken.

Ftiness at home

Denk je aan thuisfitness, dan denk je al snel aan een loopband of trainen met wat gewichtjes. Think again. Fitness at home is creatiever dan ooit in 2020 en is sterk aan verandering onderhevig dankzij hightech fitnessapparatuur, zoals Peloton. Dat is een merk dat geavanceerde toestellen levert met een soort ingebouwd Netflix – maar dan voor sporters – die toegang geeft tot live en on-demand lessen, gebaseerd op muziekgenre, low-or-high-impact lessen, duur van je work-out of de trainer die je het meest motiveert. Maar ook work-outapps van sportgoeroes en livestream fitnesslessen brengen de thuisgym tot een hoger niveau. En dat allemaal vanuit home, sweet, home.

Voor wie?

Voor iedereen die in staat is om zichzelf te motiveren de couch potatopositie te verruilen voor een homerun, of zich juist wat minder gemakkelijk voortbeweegt in een sportschool vol vreemden. En je kunt het zo geavanceerd en spannend maken als je zelf wilt.

Glide fit

De nieuwste aquafitnesstrend! Was paddle boarding de afgelopen jaren razendpopulair, dit is het jaar van de glide fit. Dat is een training met elementen van zowel functionele training als balanstraining. Het maakt gebruik van een board of platform in het water waarop je een serie stabiliteitstrainingen (ABST) uitvoert.

Voor wie?

Voor waterliefhebbers die plezier willen combineren met medium en soms pittige oefeningen van hoge intensiteit. Vergis je niet: alleen al op het board blijven staan vraagt om een zekere mate van balans en kracht. Dat maakt deze aquafitnessvorm juist zo top voor het trainen van je kernkracht. Bovendien helpt het ook bij je coördinatie, je reactietijd en bewustzijn van je lichaam en houding. En daarnaast is het ook echt fun om te doen.

Tekst: Manon Meyering | Beeld: iStock

Laatste nieuws