De oppositie: ‘Binnen Europa vliegen is onzinnig’

"Vliegen is gewoon waanzinnig schadelijk"

Babette Porcelijn (44) schreef het boek De Verborgen Impact, leidt een eco-positief leven en stapt nooit meer in een vliegtuig. "Vliegen is gewoon waanzinnig schadelijk."

Duurzamer leven

"Het begon allemaal in 2014. Thuis op de bank, met mijn man Rick. Hij vertelde me dat er in de productie van een nieuwe auto al voor vijf jaar aan benzine zit, zó veel energie kost dat. Ik schrok ervan en dacht meteen: hier moet ik iets aan doen. Toen ben ik berekeningen gaan maken voor ons eigen leven." Ontwerpster Babette Porcelijn vertelt over haar eerste stappen in het ‘eco-positieve’ leven. Uiteindelijk schreef ze het boek De Verborgen Impact, over de oorzaken en gevolgen van milieuvervuiling en met tips om duurzamer te leven.

Gevolgen

De inzichten die Babette opdeed, hadden gevolgen voor haar eigen leven: practice what you preach. "We deden de auto de deur uit. Ik ben flexinist – dat wil zeggen: iets tussen vegetariër en veganist in. Ik koop bijna geen nieuwe spullen, alleen als het écht niet anders kan. Dat geldt ook voor kleding. Best lastig, want ik ben gek op mooie kleren. Ook eet ik alleen lokaal geproduceerde groente en fruit."

En daar blijft het niet bij. Toen Babette erachter kwam hoe ‘waanzinnig schadelijk’ het maken van vliegreizen is, besloot ze ook op dat vlak een ingrijpende keuze te maken. "Ik vlieg niet meer. Helemaal niet meer. Samen met autorijden is vliegen de grootste brandstofverbruiker in personenvervoer. Neem een bestemming als Bali, populair onder jonge mensen. Je kunt de impact van een retourtje Bali vergelijken met vier jaar autorijden. Vliegen is schadelijk én goedkoop omdat er geen belasting op kerosine wordt geheven en de vervuiling niet wordt doorberekend in de prijs. De kosten worden dus afgewenteld op de maatschappij. En dan in het bijzonder op de volgende generatie en arme delen van de wereld, waar de effecten van klimaatverandering als eerste merkbaar zijn."

Sociale leven

Het besluit om niet meer te vliegen heeft ook gevolgen voor het sociale leven van Babette. "Ik wilde graag een vriendin opzoeken die in Noorwegen woont, maar besloot het niet te doen. Met de trein duurt die reis een dag of drie, dus het kan wel, maar dan moet ik er een keer meer tijd voor uittrekken." In het najaar had Babette een optreden op de conferentie What Design Can Do, over design, duurzaamheid en klimaat, in São Paulo. Na lang nadenken besloot ze daar een uitzondering voor te maken. "Ik dacht: als ik nu niet ga, loop ik de kans mis om een positieve impact te hebben op de leefstijl en het ontwerpwerk van anderen. Als ik met die vlucht twee mensen inspireer om minder te vliegen, doe ik meer goed dan kwaad."

Once in a lifetime experience

Babette heeft ook praktische tips voor wie zijn of haar negatieve impact op het milieu wil beperken. "Binnen Europa is vliegen sowieso onzinnig: neem de trein of ga op de fiets. Vliegen buiten Europa zou eerder een once in a lifetime experience moeten worden. Integreer vliegen ook niet in je leven door naar een ander land te emigreren en dus regelmatig heen en weer te reizen. En als je dan toch vliegt, laat dan de juiste hoeveelheid bomen planten om je reis enigszins te compenseren. In het geval van een retourtje Bali zijn dat al zo’n duizend bomen per persoon."

Jezelf

Zo langzamerhand is Babette er ook achter gekomen dat je de reis juist overslaat als je vliegt. "Je verplaatsen per boot, trein of fiets, dát is reizen. Pas dan zie je het landschap langzaam veranderen. Dus kom met je kont uit die vliegtuigstoel: life starts at the end of your comfort zone."

Het is bovendien belangrijk om te kijken naar hoeveel impact je reis heeft per uur, legt Babette uit. "Waar ben je na acht uur reizen? Als je één week vakantie hebt, ga je niet met de auto naar Bali. Met het vliegtuig doe je dat wel, maar dat is ontzettend schadelijk. Je kunt beter bedenken hoe lang je bereid bent om te reizen voor die week vakantie, bijvoorbeeld een halve dag, en dan het vervoersmiddel met de laagste impact te kiezen. Dan kun je dus fietsend naar de Veluwe of met de trein naar Berlijn."

Toerisme is de sterkst groeiende sector ter wereld en dat is niet verwonderlijk, denkt Babette. "Iedereen heeft zo’n drang om de wereld te ontdekken en het is statusverhogend om op de coolste plekken ter wereld een selfie te maken. Maar de grootste ontdekking is: wie zit er in jezelf?"

Laatste nieuws