Real life: ‘Het coronavirus lijkt een vrijbrief voor discriminatie van Chinezen’

Deze Chinese Nederlanders zijn er helemaal klaar mee.

Scheldpartijen, angstige blikken en zelfs een lied over stink-Chinezen. Het coronavirus lijkt een vrijbrief voor racisme en discriminatie tegen Aziaten. Deze Chinese Nederlanders zijn er helemaal klaar mee.

Coronavirus

Jonnah Bron (25): Student en fotograaf: “Ik ben helemaal geen activist, maar in die rol word ik wel geduwd. Dat is niet mijn eigen keuze. Door het virus ervaar ik nóg meer racisme. Omdat ik er Chinees uitzie, voel ik me gedwongen iets te zeggen over het coronavirus. Niks zeggen kan niet, dus spreek ik me nu wél uit. In de openbare ruimte heb ik het gevoel dat mensen veel meer naar me kijken. Ik zie die blikken van: Pas op, een Chinees! Ik schaam me als ik in het openbaar moet niezen. Als ik moet niezen, probeer ik het tegen te houden of houd ik m’n handen helemaal voor m’n gezicht. Als ik een Nederlands uiterlijk had gehad, zouden mensen vast ‘Gezondheid’ zeggen, nu zie ik ze bang kijken. Ik weet dat ik er Chinees uitzie, maar ik voel me Nederlands. Ik ben uit China geadopteerd door mijn Nederlandse ouders toen ik een paar maanden oud was. Ik heb dus geen Chinese geschiedenis, weet niks van de cultuur − ik weet waarschijnlijk net zo weinig over China als mijn vriendinnen. Heel vaak krijg ik de vraag waar ik vandaan kom. Ik zeg dan: Nederland, en jij? Ik krijg altijd als reactie: ‘Nee, maar waar kom je écht vandaan?’ Ik antwoord dan dat ik ‘gewoon uit Friesland’ kom. Ik snap niet wat het iemand uitmaakt."

Kwetsend

"Vroeger treiterden kinderen op straat me met zelfverzonnen woorden. 'Ching chang chong’ riepen ze dan. Zo van: dat is een Chinees, misschien verstaat zij het. Dat is heel pijnlijk. Tegenwoordig zeggen mensen vooral dat het ‘een grapje’ is. Voor mij is dat hetzelfde als treiteren. Zeggen dat het een ‘maar een grapje is’
is gewoon een slap excuus. Laatst zei een kennis tegen me dat ze nooit meer iets zou bestellen via AliExpress, omdat het uit China komt. Ik vond het absoluut niet grappig, maar op zo’n moment vind ik het moeilijk om er iets van te zeggen, dus negeerde ik het maar. Zo’n opmerking kan heel kwetsend en pijnlijk zijn. Mijn hele leven probeer ik me al niet met de Asian-identiteit bezig te houden, omdat ik een Nederlander ben. Ik ben er zó klaar mee dat ik dat altijd moet bewijzen. Waarom zou het coronavirus een excuus mogen zijn om mij in een hokje te plaatsen ‘als Chinees’ en kwetsende dingen te zeggen? Racisme is er altijd al, maar nu wordt het meer en zichtbaarder. Het lijkt wel alsof het nu geaccepteerd is om Nederlands-Aziatische mensen aan te vallen. Voorheen gebeurde het stiller, maar nu lijkt het alsof iedereen de handen in elkaar heeft geslagen om los op ‘ons’ te gaan. Gelukkig komt het nu veel in het nieuws. Dat creëert bewustwording en het is goed dat Aziatisch-Nederlandse mensen voor zichzelf opkomen. Ik zou zeggen: teken allemaal de petitie ‘We zijn geen virussen’. Dat kan iedereen doen.”

Ook benieuwd naar het verhaal van Sioejeng Tsao? Je leest het in de nieuwste Grazia die nu in de winkels ligt!

Tekst: Milou Deelen | Beeld: iStock

Laatste nieuws