Ben jij verslaafd aan je mobiele telefoon?

Guilty?

Grote kans dat jij dit artikel op je mobiele telefoon leest. En dat je je telefoon altijd bij je hebt, en je eigenlijk niet meer kunt voorstellen zonder je mobieltje de deur uit te gaan. Hoewel de meeste Nederlanders een smartphone hebben en deze vaak ook altijd bij zich hebben, is het mobiele internetgebruik aan het dalen. Sinds de negatieve effecten van smartphone gebruik en het phenomeen “smartphoneverslaving” steeds meer de voorpagina's halen, gaan we bewust wat vaker offline.

Iedereen heeft een smartphone

Gemiddeld 86% van de Nederlanders bezit een smartphone en gaat hiermee online. We gebruiken onze smartphone vooral voor surfen op het internet, social media, muziek of video’s streamen en navigatie.

Omdat vrijwel iedereen een mobiele telefoon heeft die verbonden is met het internet, wordt er vaak ook verwacht dat je altijd online bent. Dit gegeven heeft onze samenleving en verhouding tot elkaar enorm veranderd. Je kent het vast wel, je spreekt af met vrienden en iedereen legt zijn mobieltje op tafel. Soms gaat er een bliepje af en wordt het gesprek onderbroken om gelijk te kijken wat het is. Of erger nog, er wordt helemaal niet meer gepraat, want iedereen zit met elkaar te appen. Bij de meeste sociale situaties zijn smartphones niet meer weg te denken.

Verslaafd aan mobiele telefoon

Kun jij je nog voorstellen zonder je telefoon de deur uit te gaan? Heb je wel eens ervaren dat je je telefoon bent vergeten, of kwijtgeraakt, of dat deze is gejat? Hoe voelde je je? Waarschijnlijk onrustig en lichtelijk gestrest.

Onderzoeken naar de effecten en gevolgen van een smartphone verslaving wijzen uit dat we ons met een mobiele telefoon in de buurt moeilijker kunnen concentreren, minder productief zijn, minder goed slapen en zelfs verhoogde stress, sociale isolatie en depressie kunnen ervaren. Wanneer je verslaafd bent aan je smartphone, is het lastig om deze even weg te leggen. We hebben het soms niet eens door, maar de gewoonte om om de haverklap je mobieltje te checken is vaak dwingend. Bij het zien van een rood notificatie icoontje wordt je bijna automatisch ertoe bewogen de app te openen om het bericht of de update te checken.

Steeds vaker bewust offline

Bij elke trend hoort echter natuurlijk een tegentrend. Sinds we ons steeds bewuster aan het worden zijn van smartphoneverslaving en mobieltjes-stress, zijn er steeds meer Nederlanders die bewust hun mobiele telefoon minder vaker oppakken.

Ook de “delete-Facebook” beweging na aanleiding van de schandalen rond Mark Zuckerberg heeft ertoe geleid dat het gebruik van Facebook en Facebook Messenger is gedaald. Wellicht gaat het straks zo ver dat het net als geen TV hebben cool wordt om geen mobieltje te hebben. Mocht dit voor jou toch nog een brug te ver gaan, dan is het wellicht wel te overwegen om gewoon iets minder op je smartphone te zitten. De voordelen van verminderd telefoon gebruik zijn onder andere een hogere productiviteit, betere concentratie en een beter seksleven. De moeite waard toch?

Hoe verminder je je afhankelijkheid van je mobieltje?

Wil je graag wat minder op je telefoon zitten, dan kun je met een paar simpele aanpassingen in de instellingen jezelf een stuk op weg helpen. Ga je mobiele telefoons vergelijken, dan merk je al snel dat de meeste modellen tegenwoordig uitstekende specificaties hebben om jouw leven wat rustiger te maken.

De vliegtuigmodus is een voor de hand liggende, maar de meeste smartphones hebben ook vaak een “do-not-disturb” modus. Hiermee kun je voor bepaalde delen van de dag de notificaties uitschakelen. Doe dit bijvoorbeeld in de avonduren en ‘s nachts, zodat je minder gestoord wordt en een betere nachtrust krijgt. Ook kun je in de instellingen van jouw smartphone per app bepalen welke berichten en notificaties je wilt ontvangen. Is het bijvoorbeeld echt nodig dat je een pingetje krijgt wanneer jouw lieve oudoom op Facebook zijn coverfoto heeft gewijzigd? Of dat je op de hoogte wordt gesteld van elke binnenkomende email? Duik even in de settings en je zult met een paar aanpassingen gelijk een stuk minder notificaties ontvangen.

Lekker hip: een dagje zonder telefoon

En wil je helemaal de trend voelen, laat je smartphone dan een dagje thuis. Je zult je er waarschijnlijk de hele dag op betrappen dat je naar je telefoon grijpt, die dus niet op de vaste plek in jouw broekzak of tas zit.

Hierdoor wordt je je beter bewust van hoe vaak, wanneer en waarvoor jij je mobieltje eigenlijk allemaal gebruikt. En wie weet, wellicht merk je dat het juist heel bevrijdend kan zijn. Om niet constant bereikbaar te zijn en dingen te moeten checken op je mobiele telefoon. Zo kun jij je beter focussen op de belangrijke zaken in jouw leven.

Beeld: Mean Girls

Laatste nieuws