Jennifer Aniston: ‘Mijn huwelijken eindigden omdat we voor ons geluk kozen’

Ze is 50 en happy. Echt! Ja, ook zonder man en zonder kinderen, vertelt Jennifer Aniston in een exclusief interview met Grazia in Los Angeles.

Moederschap

Patiënten van Jennifer Anistons dokter in Los Angeles zullen gegarandeerd misgrijpen als ze in de wachtkamer op zoek gaan naar de laatste roddelbladen. De actrice heeft er namelijk een gewoonte van gemaakt alle tabloids die ze tegenkomt in de vuilnisbak te gooien. Ze heeft er naar eigen zeggen geen zin in om zichzelf voor de zoveelste keer op de cover te zien met een toevallige hand op haar buik, die uiteraard weer het bewijs is dat ze nu toch echt voor het moederschap heeft gekozen. Toegegeven, er lijkt niemand in Hollywood zo vaak onterecht zwanger verklaard als Jennifer Aniston.

Het gebeurde tijdens haar huwelijk met Brad Pitt, toen ze daarna datete met onder meer Vince Vaughn en John Mayer, en vanaf het moment dat ze gespot werd met degene die haar tweede echtgenoot zou worden, Justin Theroux. Na het zoveelste verhaal in 2016 schreef ze een boze open brief aan de bladen, maar inmiddels negeert ze de aandacht zo veel mogelijk. “Je moet het negeren”, zegt de actrice, als Grazia haar spreekt in Los Angeles. “Je moet je zo veel mogelijk concentreren op het hier en nu.”

Lees ook: Hét product waar Jennifer Aniston haar stralende huid aan dankt

Lesbische president

Dat hier en nu bestaat voor Jennifer uit een flink aantal Hollywoodprojecten. Ze werkt met Reese Witherspoon aan een serie voor Apple+, haar eerste vaste televisierol sinds het einde van Friends in 2004, en gaat binnenkort van start met de opnames van First Ladies, waarin ze de eerste lesbische president van de VS gaat spelen.

Daarnaast ging deze week haar nieuwe film Murder Mystery in première op Netflix, een op een moordspel gebaseerd verhaal, waarin ze samen met Adam Sandler een stel speelt dat verzeild raakt in een moord- zaak op een jacht. Haar tegenspeler was voor Jen de grootste reden om aan Murder Mystery mee te werken, zo vertelt ze op de persdag. “We kennen elkaar al dertig jaar. We waren al friends voor Friends!” grapt de actrice.

“We hebben in 2011 al eens een film samen gedaan en hebben het er in de tussentijd altijd over gehad dat nog een keer te doen. En nu vonden we eindelijk de tijd en een geschikt script met daarin een relatie die we graag wilden laten zien.” De acteurs spelen een stel dat vijftien jaar samen is en een beetje in een sleur zit, maar – zo benadrukt Aniston “ondanks dat heel veel van elkaar houdt en er voor elkaar is. En dat zie je niet al te vaak, terwijl dat toch bij veel stellen wél zo is.”

Lees ook: Waarom iedereen het over de look van Selena Gomez heeft

Ideale relatie

Niet dat ze vindt dat er zoiets bestaat als de ideale relatie. Jennifer heeft zich vaak genoeg afgezet tegen het idee dat vrouwen pas gelukkig zijn als ze gesetteld zijn met man en kinderen. “Kijk naar alle tijd en energie die de tabloids er door de jaren heen in hebben gestoken om te ontdekken of ik zwanger was of niet. Altijd met het idee dat vrouwen niet compleet of gelukkig zijn als ze niet trouwen of geen moeder worden. Zo worden mannen toch ook niet behandeld?”

Ook de constante berichtgeving dat haar liefdesleven een aaneenschakeling is van mislukkelingen stuit haar tegen de borst. “Waarom zijn we zo gefocust op een happy ending? Waarom willen we niet gewoon een happy bestaan?” vroeg ze zich eerder dit jaar af in de Amerikaanse Elle. Zelf ziet ze haar twee gestrande huwelijken – ze scheidde na vijf jaar van Brad en zette na drie jaar een punt achter haar huwelijk met Theroux – dan ook zeker niet als mislukt. “Mijn huwelijken waren erg geslaagd naar mijn mening. En toen ze eindigden, was dat omdat we voor ons geluk kozen, en soms bestond dat niet meer binnen die relatie. We krijgen maar één leven, en je moet nooit handelen uit angst. Als je in een huwelijk blijft, omdat je bang bent, doe je jezelf echt tekort.”

Jennifer Aniston werd in februari vijftig en was vastbesloten dat goed te vieren. Ze gaf niet alleen een feest waar tout Hollywood bij aanwezig was, maar besloot ook topless te poseren voor Harper’s Bazaar. “Ik voelde me er goed bij.” De actrice weet dan ook precies welk advies ze aan haar jongere ik had gegeven: “Wacht maar tot je vijftig bent. Het wordt fantastisch.”

Tekst: Danielle Kool Beeld: BSR