Sunnery James en Ryan Marciano: 'Familie is het allerbelangrijkste'

Het Ibiza-seizoen is geopend en Sunnery James en Ryan Marciano gaan weer knallen met een vaste avond in Ushuaïa en hun Sexy by Nature-shows.

Muziekgebied

Vraag DJ Ryan Marciano te kiezen tussen de zomer of de winter en hij is daar heel duidelijk in: “Zomer, voor 1 miljoen procent. We gaan deze zomer knallen. We hebben elke woensdag een eigen avond bij Hï Ibiza samen met Armin van Buuren, niet de meest vreselijke plek om elke woensdag op te moeten treden.” De twee ‘gaan lekker’, om hun eigen woorden te gebruiken. Vooral met het inslaan van een nieuwe weg op muziekgebied. Naast het draaien en produceren, zijn ze ook gaan samenwerken met andere artiesten om zo tracks te maken, zoals het goed scorende Shameless, met Bruno Martini en Mayra.

Het werd tijd voor iets nieuws, vertelt Sunnery James. “Twee jaar geleden kwamen we tot de conclusie dat we alles zo’n beetje hadden gedaan. De hele wereld over gereisd, alle festivals... Nu gaat er een heel andere wereld open door met songwriters te werken en meer de hit-kant op te gaan. Dat is nieuw.” Nieuw was ook hun show op Vrienden van Amstel Live, begin dit jaar, waar ze optraden met onder anderen Guus Meeuwis en André Hazes. Sunnery: “Dat was totaal uit onze comfortzone. En dan ook meteen elf shows. Maar het was alleen maar leuk, een heel nieuwe vibe met de hele Nederlandse muziekcultuur bij elkaar. Net als met de nieuwe muziek geldt ook hier: het kan allemaal, je moet niet bang zijn voor iets anders. Juist als je uit je comfortzone stapt, kom je tot nieuwe inzichten.”

Meer body

En ja, dat was best eng, zo geven de heren, waarvan Sunnery de spraakwaterval en Ryan de bedachtzame is, toe. “Maar Ryan en ik praten heel veel en kijken hoe nieuwe dingen voor ons voelen. Nu voelden we dat we toe waren aan een nieuwe injectie. We gaan niet opeens drastisch veranderen, we geven onze muziek alleen meer body.” Ryan vult aan: “Zo houden we het voor onszelf ook spannend.” En nu ze dan toch bezig zijn met nieuwe dingen, pakken ze eind mei ook even Mercedes Benz Fashion Week Ibiza (MBFWIbiza) mee, die voor de derde keer wordt gehouden. In het beroemde Ushuaïa Ibiza Beach Hotel zorgen zij voor de beats waarop de modellen de nieuwste trends van Spaanse designers als Alvarno, Andres Sarda en Roberto Diz, maar ook Neerlands trots David Laport, showen.

Wat hebben Ryan en James met fashion? Ryan: “Voor sommigen is het echt hun leven, zij slapen voor de deur wanneer een nieuwe schoen of een bepaald T-shirt uitkomt. Ik vind het leuk om toffe dingen te dragen, maar ik word er niet hysterisch van. Ik vind het juist leuker om een jack van vijf euro aan te hebben waarvan iedereen wil weten wie de ontwerper is.” Sunnery: “Ik heb er wel meer mee. Als er een nieuwe jas van Margiela uitkomt, gaat mijn hart wel iets sneller kloppen.”

Selectief

Een druk schema, sowieso eens per week op Ibiza, al snel rijst de vraag: hoe doen ze het thuis? Ryan: “Het scheelt dat mijn gezin op Ibiza woont (samen met vriendin Kim heeft hij zoon Zen en dochter Moiselle Rose, red.) “Dan kan ik even extra van ze genieten. Nu de kinderen nog niet naar school gaan, pak ik alle momenten mee.” Voor Sunnery is het wat lastiger plannen om vrouw Doutzen, zoon Phyllon en dochter Myllena te zien.

Maar dat lukt, “Want,” zo zegt hij, “familie is het allerbelangrijkste. Doutzen en ik zijn natuurlijk allebei best druk, maar het voordeel is dat Doutzen beter kan plannen. Ryan en ik zijn meer afhankelijk van de seizoenen. Mijn gezin is ’s zomers vaak ook drie, vier weken op het eiland. Quality time met de familie gaat boven alles. Plus, zo zwaar is ons schema ook weer niet, daar waken we voor. We doen dit natuurlijk al een tijdje. Vroeger pakten we alle boekingen in oorden als Blanes en Salou mee, nu zijn we heel selectief.”

Luisteren naar de ziel

Ryan: “Vrienden geloven het niet, maar wij zijn vaker thuis dan de gemiddelde vader, omdat we onze eigen tijd kunnen indelen en thuis muziek kunnen maken. Op social media lijkt het misschien alsof we altijd van huis zijn, want we gaan gerust even op en neer naar Barcelona, of voor een paar uur naar New York. We doen in vijf uur wat normale mensen in 66 dagen doen.”

Sunnery: “En als het te veel wordt, trekken we aan de bel. We zijn allebei geen klagers, maar we blijven luisteren naar onze ziel. Als je die gaat negeren, gaat het mis.” Ryan: “Het scheelt ook dat we alle luxe hebben onderweg. Als ik zeg dat ik een haarband wil hebben voor een show, ligt-ie klaar. Maar eenmaal thuis moet ik ook gewoon weer zelf de vaatwasser inruimen, hoor.” Sunnery: “Dat houdt je scherp. Zo kom je niet in een onrealistische bubbel.”

Tekst: Sigrid Stamkot Beeld: BSR