slogan

Real life: 'Nederlandse vrouwen mogen meer risico's nemen op modegebied'

Chanel ambassador, bestseller auteur en topmodel Caroline de Maigret (44) inspireert vrouwen - op Instagram en in de straten van Parijs - met haar kenmerkende looks. Grazia had een exclusief interview met haar.

Ultiem stijlicoon

Het ding met Caroline is, haar stijl lijkt zo nonchalant; rock-’n-roll met een beetje Parijse chic. Voor Alexa Chung en haar andere 910.000 volgers op Instagram is ze het ultieme stijlicoon. “Grappig is dat, want ik draag het liefst jeans met een T-shirt. Dat is wie ik ben. Of ik nu mijn zoon naar school breng of naar een event ga. Wat me onderscheidt is mijn haar. Ik probeerde mijn pony eens uit te laten groeien, maar dezelfde outfits stonden toch anders. Ik zag eruit als een gewone vrouw. Die pony maakt het cool, dus die blijft. Daarom ben ik meer geïnteresseerd in stijl dan in fashion. Iedereen kan naar een boetiek gaan en dat jurkje kopen. Maar wat doe je ermee? Hoe combineer je het? Het gaat erom dat ik mijn persoonlijkheid vertaal naar mijn kleding. En niet andersom.” Dat was wel een proces, bekent ze. “Mijn stijl is in de loop der jaren steeds vrouwelijker geworden. Toen ik jonger was, droeg ik vaak mannelijke kleding, zeker bij business meetings. It’s a men’s world, en ik had het idee dat ik zo meer serieus werd genomen. Nu ben ik meer zeker van mezelf, en durf ik mijn vrouwelijke kant meer te laten zien.”

Chanel-jasje

Dat treft, als gezicht van de Ready-to-Wear SS20 pre-collectie van Chanel; de looks zijn boven alles heel ‘Parijs’. Vrouwelijk, met een masculien randje. Chic, met een edge. Veel tweed natuurlijk, maar ook denim, leer en satijn. Ook Caroline laat zich door deze collectie inspireren. “Als je bij Chanel shopt, hoef je eigenlijk maar één stuk te kopen. Nou ja, ik dan. I don’t like to overdress. Mijn favoriete stuk van de hoofdcollectie is een leren jasje, met rode bies.” Op de vraag
hoe zij dat jasje zou stylen, schiet Caroline in de lach: “Alles in mijn kast kan ik 24 uur per dag aan, bij iedere gelegenheid. Dat jasje draag ik wanneer ik cocktails ga drinken, boodschappen doe, op reis... Hij is leuk op een zwarte broek met hoge taille of een spijkerbroek, op een rokje of een avondjurk. Dát is stijl; iets bijzonders kopen en dat mixen wat al in je kast hangt.” Ondanks haar internationale status als stijlicoon voelt Caroline geen druk om er altijd leuk uit te moeten zien op Instagram: “No pressure, just pleasure. Echt! Ik draag ook rustig regelmatig dezelfde items op foto’s. Het gaat wat mij betreft om het totaalplaatje.” Over het totale plaatje gesproken, Caroline heeft nauw samengewerkt met de vorig jaar overleden Karl Lagerfeld. “Tijdens shoots of net voor een fashion show zei Karl: ‘Doe je handen in je zakken’. Hij was dol op zakken, zelfs op jurkjes. En ja, daardoor krijg je net een sterkere look. Zowel op foto’s als op de catwalk.”

Experimenteren

Naast haar werk als model, muze en influencer, is Caroline ook schrijfster. Haar eerste boek How To Be Parisian was een hit, en haar net verschenen Older, But Better, But Older maakt ook indruk. Hoe kijkt ze zelf aan tegen ouder worden, als model? “Nou, het is best confronterend als je een volle ruimte binnenstapt en de enige bent met rimpels. Dat zijn we ook niet meer gewend, mensen met rimpels. Zeker niet in de glamourwereld. Maar het valt bij mij nog wel mee, al mis ik mijn gezicht van vijf jaar geleden. Als ik in de spiegel kijk, baal ik nog niet. En dat ik deze Chanel-campagne doe, is voor mij een bevestiging dat ik nu nog niets hoef te doen. Oh ja, dat moment zal heus wel komen hoor. Maar op dit moment laat ik mijn gezicht nog even met rust. Nou ja, met grote ingrepen. Ik ben fan van Japanse gezichtsmassages, dat is een natuurlijke facelift, en dat laat ik maandelijks doen.” Haar klassieke benadering van beauty en mode ziet Caroline terug bij Nederlandse vrouwen. “Dat herken ik wel hoor. Zeker voorheen. Maar ik vind dat Nederlandse vrouwen wel wat meer risico’s mogen nemen op modegebied. Al is het maar voor de lol. Het hoeft niet altijd veilig. Ik vond het voorheen ook spannend om meer te experimenteren. Kijk naar wat je aanspreekt; rock-’n-roll, vrouwelijk of juist naar bepaalde stijliconen. Welke elementen kun je toevoegen aan je eigen garderobe, waardoor mensen op straat hun hoofd voor je omdraaien. Dát is stijl voor mij. Iedereen heeft dat. Maar dat moet je durven ontdekken.”

Tekst: Agnes Hofman | Beeld: BSR


,