slogan

10 vragen om jezelf te stellen voor een dure aankoop

Nieuw seizoen, nieuwe designer collecties en vooral heel veel nieuwe dingen die je wilt hebben. Jep, het geld brandt in je zak. Maar voordat je een fortuin uitgeeft aan een paar Louboutins, Miu Miu tas of  Burberry trenchcoat, moet je een aantal dingen doen. Stel jezelf de onderstaande tien vragen, zodat je achteraf geen spijt krijgt.

1. Heb ik al iets wat hier op lijkt? Kijk voordat je je pinpas tevoorschijn trekt eerst goed in je kast. Heb je al iets wat er op lijkt? Laat het dan liggen, hoe moeilijk het ook is. Tien zwarte jurkjes heb je namelijk niet nodig. Dan kun je het geld beter aan iets anders uitgeven!

2. Vind ik winkelen écht leuk? Dit is een belangrijke. Vind je winkelen écht leuk, of ben je gewoon verslaafd aan snel goedkope dingen kopen? Want dan koop je vast vaak dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Investeer je in een duurdere tas, dan denk je waarschijnlijk beter na. En zul je minder snel nog tien goedkope tassen erbij kopen.

3. Gaat deze aankoop problemen veroorzaken? Je kunt natuurlijk gewoon je creditcard door de automaat trekken voor die paar dure Isabel Marant laarzen. Maar heb je het er voor over om straks de rest van de week op water en brood te moeten leven (al is dat natuurlijk weer een andere vraag om over na te denken...)? Zo niet, wacht dan nog even en leg elke maand een bedrag apart. Zo kun je ze uiteindelijk zonder schuldgevoel aanschaffen.

4. Als het geen merk was, vond ik het dan nog steeds leuk? Als fashionista kun je er vaak niets aan doen: bij het horen van Burberry, Chanel of Louis Vuitton maakt je hart een sprongetje. Maar koop je een item écht alleen voor het merk, terwijl het eigenlijk helemaal niet je smaak is... Dan slaat het eigenlijk nergens op, toch?

5. Als social media niet bestond, zou ik het dan nog steeds willen? We geloven het niet graag, maar toch is het vaak wel zo: wij dames kopen graag dure dingen om aan de wereld te tonen. We willen graag dat anderen weten dat we het hebben. Koop je die Céline tas omdat je hem echt, echt, écht heel mooi vindt, of omdat je wilt dat anderen tegen je opkijken? En als je hem koopt, kun je er dan ook van genieten zonder een foto op Instagram te plaatsen? Denk er over na!

6. Is het een impulsaankoop? Tegenwoordig is er overal wel een sale of andere goede deal. Maar dat is juist zo gevaarlijk. Als je een shirtje voor een paar euro spot, kun je hem écht niet laten liggen. Terwijl je er bij vijftig euro waarschijnlijk niet eens naar had omgekeken. Wil je al maanden een paar Louboutins en krijg je dan een mailtje dat ze korting hebben, go for it! Maar wist je toen je vanochtend opstond nog niet dat je ze wilde en koop je ze omdat je toevallig ziet dat ze in de sale zijn, dan is het misschien niet zo slim.

7. Ga ik het serieus vaak gebruiken? Jezelf af en toe trakteren op iets voor een speciale gelegenheid is helemaal niet erg. Maar met items die echt heel duur zijn, is het slim om uit te rekenen hoeveel het kost per keer dat je het draagt. Dus stel je wilt een jurkje van 300 euro en draagt hem twee keer, dan kost hij in feite 150 euro per keer. Oei, best duur! Maar stel je draagt hem minimaal twintig keer, dan kost hij maar 7,50 euro.

8. Koop ik het omdat iemand anders het heeft? Je volgt al jaren die ene blogger en bent helemaal gek op haar stijl. Je kijkt zelfs een beetje tegen haar op, want ze ziet er altijd geweldig uit. Dan kan het voorkomen dat wat zij heeft, jij ook wilt hebben. Helaas is dat geen goede reden om een fortuin uit te geven aan die Miu Miu tas. Want vergeet niet: zij krijgt die spullen waarschijnlijk gewoon gratis opgestuurd, jij moet er maanden voor werken. Wie weet bestaat er wel een net zo leuk, maar goedkopere look-a-like. Koop de real deal pas als je het echt wilt, niet als je het alleen wilt kopiëren.

9. Kan ik het goedkoper krijgen? Bij een dure aankoop is het slim om je eerst een beetje te oriënteren. Tuurlijk, je wilt die leren jas het liefst vandaag nog aan. Maar als je hem bij een andere winkel voor vijftig euro minder kunt scoren, is dat toch wel het wachten waard. Dus gewoon een beetje Googelen, kortingscodes opzoeken of bij outlet en tweedehands sites kijken.

10. Is het een één seizoens item? Uiteraard hoeft niet alles wat je koopt tijdloos te zijn. Maar als het heel prijzig is, is het wel iets om over na te denken. Als het duidelijk een trend voor één seizoen is en je weet dat je het over een half jaar niet meer zult dragen, wil je er dan wel zoveel aan uitgeven?

Beeld: Getty