Een beetje dom

Het lijkt mij helemaal niet zo leuk om een celeb te zijn. Niet meer make up-loos in je joggingpak naar de supermarkt (te...

Het lijkt mij helemaal niet zo leuk om een celeb te zijn. Niet meer make up-loos in je joggingpak naar de supermarkt (tenzij je de volgende dag bijzonder onflatteuze foto’s van jezelf wilt terugzien), nooit meer naar de sauna in verband met overmatig gestaar, en de hele wereld die over je heen valt als je een keer een niet zo handige opmerking maakt. Zo had Kim Kardashian onlangs ook weer een dingetje. In haar show ‘Keeping up with the Kardashians’ zei ze afgelopen zondag dat ze Indiaas eten ‘disgusting’ vindt.

Alhoewel ik altijd heb geleerd dat je eten niet vies of smerig mag noemen, vind ik dat eerlijk gezegd niet zo’n probleem. Kan mij het schelen.  Maarja, als je Kim Kardashian heet, vinden een heleboel mensen dat dus wel een probleem. Kim werd volledig afgebrand op Twitter, men vond het grof en een belediging voor heel India en de Indiase cultuur. Hoe durfde ze! Ik geloof dat slechts één Indiër het prima vond: dan bleef ze tenminste weg uit zijn land. Ook niet aardig.

Kim voelde zich verplicht om op haar website haar verontschuldigingen aan te bieden aan het gehele volk van India. Lekker belangrijk. Net zo belangrijk als de opmerking van Oprah jaren geleden, toen ze in haar show opmerkte dat ze geen vlees meer durfde te eten na de uitbraak van de gekke koeienziekte. De volledige vleesindustrie stortte in, Oprah werd aangeklaagd (won de rechtszaak overigens) en moest haar show noodgedwongen een tijdje vanuit Texas uitzenden, omdat ze er gedurende de rechtszaak niet weg mocht.

In Nederland hebben wij eigenlijk nooit zulke smeuïge incidenten. Misschien vorig jaar, toen darter Koos Spee (wie?) vorig jaar tweette dat hij de media-aandacht voor het dramatische schietincident in Alphen aan de Rijn in schril contrast vond staan met alle doden die jaarlijks in het verkeer vallen. Maar dat had ik eerlijk gezegd niet eens meegekregen. Oh ja, en met Paul de Leeuw natuurlijk, die in 2010 tijdens het huwelijk  van kroonprinses Victoria van Zweden op Twitter de vraag stelde of men ‘ook stiekem zat te wachten op een zwarte auto die zich in een monument zou boren’. De Leeuw werd voor deze tweet op het nippertje niet vervolgd.

Ik vermoed dat wij simpelweg een nuchter volk zijn. Stel je voor dat Kim Kardashian had gezegd dat ze Goudse kaas smerig vindt? Of tulpen heel erg lelijk? Zou je je dan in slaap huilen? Of het zien als een laffe aanval op de Nederlandse cultuur in haar geheel? Ik niet.  Dan eet je toch lekker geen kaas? Ik focus me liever op écht belangrijk nieuws, zoals het bericht dat Kim en haar Kanye gaan samenwonen. Prioriteiten stellen, noem ik dat.

Laatste nieuws