Danie Bles: Hoe word je styliste?

  Ik krijg regelmatig vragen van jonge meiden, die graag styliste worden en mij om advies vragen. Voor al die meiden (en...

 

Ik krijg regelmatig vragen van jonge meiden, die graag styliste worden en mij om advies vragen. Voor al die meiden (en voor iedereen die gewoon nieuwsgierig is) daarom in deze blog enkele tips & trucs om een succesvolle styliste te worden.

Een opleiding is niet perse noodzakelijk wanneer je styliste wilt worden. Ikzelf heb bijvoorbeeld geen styling-opleiding gevolgd. Ik heb gewoon zoveel mogelijk ervaring opgedaan bij allerlei verschillende opdrachtgevers. Dat is niet alleen heel leerzaam, je houdt er ook altijd goede contacten aan over. Ik zou iedere beginnende styliste dan ook aanraden om, voordat ze begint, een jaar lang met iemand mee te lopen.

Aan het werk…

Voor de dames en heren die wel graag een diploma op zak hebben, zijn scholen zoals Artemis of TMO erg goed. Bij Artemis leren studenten bijvoorbeeld ook hoe ze dingen moeten vormgeven op de computer, wat vaak goed van pas komt. Bijvoorbeeld wanneer we alvast een moodboard voor een fotoshoot door moeten sturen naar de opdrachtgever.

Van TMO en Artemis heb ik altijd erg goede stagiaires. Ieder seizoen werken we met vier stagiaires. Ik merk wel dat het steeds lastiger wordt goede stagiaires te vinden. Niet iedereen is altijd even netjes en gedreven, terwijl dat voor een styliste erg belangrijke eigenschappen zijn.

Goede stagiaires nemen overal een blocnote mee naartoe…

Goede stagiaires nemen overal een blocnote en een pen mee naartoe om alles op te schrijven en te onthouden. Ikzelf houd ook voortdurend lijstje bij en ben een echte perfectionist (een maagd in de ergste vorm). Het helpt me om overzicht te houden.

De ideale stylist is flexibel, precies en is bereid hard te werken. Als Stylist werk je namelijk ook vaak in de avonden en in het weekend, soms  wel weken achter elkaar. Tevens werk je vaak alleen. Daar moet je wel tegen kunnen.

Een stylist moet ook netjes zijn. Je moet alle geleende kledingstukken en accessoires immers wel weer in perfecte staat bij de showrooms afgeven. Ik hamer er bij mijn stagiaires dan ook altijd op dat ze niet zomaar alles in een tas kunnen proppen.

Als beginnend stylist moet je ook een duidelijke keuze maken of je mensen wilt stylen voor TV of tijdschriften, want dat is natuurlijk een groot verschil. Op TV moet kleding echt goed zitten en moet iemand er goed in kunnen bewegen, voor een foto kun je nog wel eens iets ‘innemen’ met een wasknijper.

Een aantal van de dames voor wie ik de styling doe…

Wil je echt voor bekendheden werken, dan moet je je daar op focussen. Bij mij is het balletje al snel gaan rollen, nadat ik mijn goede vriendin Danielle Overgaag zo’n tien jaar geleden mocht stylen voor de Beau Monde. Ik kwam toen in aanraking met fotograaf Ray Christaan, waardoor er opeens veel deuren open gingen. Hij wilde dat ik vaker met hem zou werken, waardoor ik binnen mum van tijd iedereen uit GTST mocht stylen (ik was toen pas 21). Daarna deed ik de volledige styling voor, TMF, Veronica en Mojo.

Haak niet af als iets na één keer proberen niet lukt. Als je weet dat je iets kunt, blijf dan volhouden (blijf wel altijd netjes). Ik heb ooit hetzelfde gedaan bij Elite Model Look. Ik bleef hen net zo lang bellen, tot ik een klus voor hen mocht doen.

Als je verder wilt groeien, blijf dan ook je grenzen verleggen. Ik wilde vroeger altijd BN’ers kleden, daarna besloot ik voor een tijdschrift te gaan werken en weer later deed ik de styling van modeshows. Ik zocht telkens een nieuwe uitdaging. Nu komt al die ervaring weer van pas, omdat ik me nog steeds met alle aspecten van styling bezighoud.

Mijn geweldige team

Voor de komende vijf jaar heb ik ook al bedacht wat ik wil. Ik wil het grootste stylingbureau van Nederland worden, ik wil dat mijn website en merk ByDanie nog bekender wordt (ook in Duitsland) en wil nog graag een mooie kledingcollectie lanceren in samenwerking met een groot modemerk.

Genoeg mooie plannen dus. Maar voor iedereen die net begint, is mijn eerste advies: ga stage lopen! En weet dat dat ook meer op kan leveren dan je verwacht. Ik heb afgelopen week nog een stagiaire aangenomen als vaste kracht, omdat ik haar zo goed vond.

Tot over twee weken!

X Danie

Ps. Mijn nieuwste online magazine By Danie is weer uit. De editie van deze maand staat volledig in het teken van goede voornemens en nieuwe stijlen. Ook geven we je handige tips voor wanneer je gaat shoppen tijdens de sale.

Heb je een stylingvraag die je aan mij wilt stellen, stuur deze dan naar: [email protected] en wie weet wordt de vraag beantwoord in de volgende editie.

Laatste nieuws