Skin troubles? Dit is wat je moet doen voor een stralende huid

Skin S.O.S.

Roodheid, onzuiverheden, pigmentvlekken… We zijn niet allemaal gezegend met een a flawless modellenhuidje. Dit zijn de skincare fixes voor al je huidproblemen.

Vette huid en vertopte poriën

Een vette huid ontstaat als je huid te veel talg aanmaakt. Het begint vaak met een (onschuldige) glimmende T-zone, maar breidt zich daarna langzaam uit. Het lastige van een vette huid en verstopte poriën is dat je vaak niet direct merkt dat je er last van hebt. Talg is van nature nodig om de huid tegen uitdroging en schade van buitenaf te beschermen, maar hormonale schommelingen, je genen, stress en een ongezonde levensstijl kunnen die balans verstoren. Doordat het te veel aan talg al snel in de poriën blijft zitten – en zo ook vuil, dode huidcellen en pollution binnensluit – raken deze verstopt. Het gevolg: verwijde poriën, ontsierende mee-eters en soms ook puistjes of acne.

Aanpak: "Bij een vette huid is men vaak geneigd om met schuimende producten de huid te reinigen omdat dit lekker schoon aanvoelt. Die drogen de huid echter uit, waardoor er juist nog meer talg wordt aangemaakt", legt Amber van de Mheen uit, hannah-huidcoach en docent. Een droge huid betekent ook een verzwakte beschermlaag, waardoor bacteriën sneller een kans krijgen. Van de Mheen: "Vet bestrijd je met vet, dus reinig goed met een milde reinigingsolie. Zo blijft je huid soepel aanvoelen en droogt-ie niet uit." Ook wil je de huid zo weinig mogelijk prikkelen of stimuleren, dus blijf weg van scrubkorrels en mogelijk irriterende ingrediënten zoals munt en alcohol. Exfoliëren doe je met een peeling of toner op basis van salicylzuur; die is in vet oplosbaar waardoor hij tot diep in de poriën kan doordringen. Ideaal dus voor de aanpak van verstopping.

Hyperpigmentatie

Wat echt slecht is voor je huid, is ’m lang blootstellen aan de zon – we zeggen het nog maar een keer. Ja, je wordt er misschien een sexy bronzed goddess van, maar op den duur maakt die egale bruine teint plaats voor een meer spotted geheel. Pigmentvlekken. Ze ontstaan als de huid op sommige plekken ongecontroleerd veel melanine aanmaakt en kunnen door veroudering, hormonen of een ontsteking worden veroorzaakt, maar pigmentvlekken worden altijd door blootstelling aan de zon getriggerd. Uit onderzoek is gebleken dat pigmentvlekken je er ouder laten uitzien dan rimpels en fijne lijntjes. In de aanval dus!

Aanpak: Ten eerste moet SPF je grootste BFF zijn om verergering van het probleem te voorkomen. Hydroquinone en vitamine A-zuur zijn het effectiefst tegen pigmentvlekken, maar moeten onder begeleiding worden gebruikt. Veiligere en makkelijker verkrijgbare alternatieven zijn onder andere zoethoutwortelextract, B-resorcinol en vitamine C. “Maar dan wel in een hoge én gestabiliseerde concentratie”, benadrukt huidcoach Van de Mheen. “In dat geval remt Vitamine C één van de stappen waardoor pigment wordt gevormd. Ook is het belangrijk om de huid professioneel te laten peelen.” Kies een peeling met glycolzuur, want die dringt diep door in de huid. Zo’n peeling zorgt voor het uiteenvallen van opgehoopt pigment, terwijl het tegelijkertijd ook het pigment ontkleurt. Daarbij trekt glycolzuur ook overige werkstoffen mee de huid in.

Roodheid

Van een intensieve sportsessie tot een allergische reactie – er zijn allerlei redenen waarom je huid even flink rood kan worden. Maar je huid kan ook áltijd rood zijn. Vaak is er dan sprake van rosacea, waarbij roodheid gepaard gaat met droogheid, couperose en bultjes. Het is een chronische huidconditie zoals eczeem dat ook is.

Aanpak: Van je reiniger tot je dagcrème – mild en kalmerend zijn de toverwoorden. De rosacea-huid is namelijk extreem gevoelig. Het belangrijkste is dat je producten gebruikt die de barrièrefunctie van je huid helpen herstellen en versterken. Een goede moisturizer met essentiële vetzuren, ceramiden en bijvoorbeeld niacinamide (vitamine B3) is hierbij key. Deze laatste werkt ook kalmerend en ontstekingsremmend, waardoor het een topper is bij roodheid. Andere kalmerende helden zijn zoethoutwortel, kamille en thee-extract (wit, groen en rooibos). Plus, gebruik een primer met groene pigmenten om je roodheid te camoufleren.

Donkere kringen en een doffe huid

“Donkere kringen en een doffe huid zijn natuurlijk niet hetzelfde, maar het onderliggende probleem is wél hetzelfde, namelijk een doorbloedingsstoornis”, aldus de expert. Hoe lichter je huidskleur, hoe beter donkere kringen zichtbaar zijn. Ook luchtvervuiling draagt sterk bij aan een vale, doffe huid. Die vervuilende deeltjes zijn namelijk klein genoeg om in de huid te dringen, waar ze de aanmaak van vrije radicalen stimuleren en zo schade veroorzaken.

Aanpak: “Het is hierbij belangrijk om de doorbloeding van je huid te activeren en te optimaliseren. Dit kun je doen door een aantal weken dagelijks gebruik te maken van een therapeutische doorbloedingscrème, die een gezonde zuurstoftoevoer in de huid creëert”, zegt huidcoach Van de Mheen. Die goede zuurstoftoevoer werkt ook ontgiftend voor de huid en bevordert de opname van werkzame stoffen, wat je teint weer ten goede komt. Combineer met een dagelijkse sessie bindweefselmassage (waarbij je de huid tussen duim en wijsvinger optilt) plus goede urban anti-pollution skincare die vrije radicalen neutraliseert en je hebt het succesrecept voor een hernieuwde gezonde en glowing teint. Anti-pollutants die je in ieder geval graag in je huidverzorging wilt hebben, zijn antioxidanten, probiotica, algen, charcoal, kurkuma en gemberextract.

Acnelittekens

Hoe graag je je pimpled past ook zou willen vergeten, de littekens en verkleuringen kunnen je er nog dagelijks aan herinneren. Acnelittekens zijn er in verschillende gedaantes: van kleine gaatjes (ice pick scars) tot bergjes en dalletjes (rolling scars) die allemaal vragen om hun eigen aanpak. Daarnaast bevat de post-acnehuid vaak roodheid en post-inflammatoire pigmentatie. Vraag advies aan een huidcoach.

Aanpak: De combinatie van littekens met roodheid en hyperpigmentatie vraagt om een meervoudige aanpak. “Ten eerste wil je de doorbloeding stimuleren, zodat de heftige roodheid en de onrust weg kan trekken”, zegt huidexpert Van de Mheen. “Door te peelen kun je vervolgens de structuur van de littekens egaler maken.” Ook microneedling en laserbehandelingen werken goed tegen het verminderen van acnelittekens. Ze stimuleren de aanmaak van collageen en helpen actieve ingrediënten dieper in de huid door te dringen. Als het op smeren aankomt, is retinol een ware held. Dat staat bekend als rimpel-zapper, maar werkt ook krachtig tegen hyperpigmentatie en een oneffen huidstructuur. Van de Mheen: “En zorg dat je dagelijkse crème een hoge dosering vitamine E of verfijnde siliconenolie bevat. Deze ingrediënten staan bekend om hun krachtige genezing van littekens.”

Tekst: Emma Wagenaar Beeld: BSR

Laatste nieuws