slogan

Dít zijn de oorzaken van huidveroudering

Als het om huidveroudering gaat, wijzen we al snel met een beschuldigend vingertje naar de zon. Maar wist je dat ook suiker, stress en schermlicht geniepige agers zijn?

Lifestyle-aging

Vooropgesteld, je huid veroudert gezellig met je levensjaren mee, daar is weinig tegen opgewassen. Op de snelheid waarmee dat gebeurt, heb je wel enige invloed. Niet voor niets speekt men over lifestyle aging. Niet alleen je genenpool (DNA) bepaalt hoe snel die eerste rimpels, vlekjes en tekenen van verslapping optreden, maar zeker ook hoe je leeft en geleefd hebt.

Ben je als kind bijvoorbeeld vaak verbrand in de zon? Lig je weleens stiekem zonder SPF te zonnen? Heb je een ‘rookverleden’? Heb je veel periodes van stress gehad? Pleeg je vaak roofbouw op je lichaam met ongezond eten, alcohol en drugs? Leef, woon of werk je in een stedelijke omgeving? Heb je van jongs af aan je huid altijd goed verzorgd of was je, zoals zoveel tieners en twintigers, slordig in reiniging, hydratering en bescherming? Al deze factoren spelen een grote rol bij de mate en de snelheid waarin je huid veroudert. En daar vallen dus zeker ook deze next-level agers onder, van een externe stressfactor als luchtvervuiling tot uren naar je scherm turen en veel suiker eten.

Screen-aging

Dermatologen van de oude stempel lachen het nieuws nog honend weg als marketingpraat, maar er verschijnen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat ons dagelijkse ‘schermgedrag’ wel degelijk invloed kan hebben op het huidverouderingsproces. Het blauwe licht dat je schermen – computer, smartphone, tablet – uitstraalt is immers evengoed een vorm van licht. En het is een type licht waar we pas sinds enkele decennia dagelijks aan worden blootgesteld. Door die relatief korte periode weten we nog niet hoe schadelijk het precies is. Je schermtijd binnen de perken houden is alvast één manier om huidveroudering tegen te gaan.

Op elke nieuwe smartphone en tablet zit bovendien een lichtstand als ‘nightshift’ die je permanent kunt instellen. Ook bij computers kun je dat makkelijk instellen. Dan worden er warmere kleuren weergegeven en het koele blauwe (verouderende) licht wordt teruggebracht. Het is wennen, maar alle beetjes helpen. Het draagt bovendien bij aan een betere nachtrust, mocht je de gewoonte hebben ’s avonds nog door je Insta te scrollen. Het eerste verzorgingsproduct tegen blauw licht duikt ook al op, zoals sprays vol antioxidanten die een beschermende laag over je huid leggen. Standaard een spraytje over je gezicht voordat je de deur uit gaat is stap één. Er een op je bureau zetten om regelmatig een antischermlichtfilter aan te brengen is ook een goed idee: Alpha-H Daily Vitamin Mist (€38) en Natura Bissé Diamond Cocoon Ultimate Shield Indoor & Outdoor Pollution Protection (€125)

Lees ook: Dít zijn de beauty favorites van Monica Geuze

 Stress-aging

Bij stress denk je misschien aan de kriebels voor een examen, een deadline op je werk of de stress van inpakken voor je op vakantie gaat. Dat type stress is gebruikelijk en kan geen kwaad. Maar als stressmomenten langdurige periodes van bovenmatige stress worden, kan dit invloed hebben op je lichaam én huidconditie. De verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol schijnt allerlei herstelprocessen in je lichaam te verstoren en ‘vreet’ belangrijke antioxidanten op, zoals vitamine C. Tot zover de stress die de boel van binnenuit ontregelt.

Er zijn natuurlijk ook externe ‘stressfactoren’, zoals uv-licht, heftige temperatuurschommelingen – binnen warm en droog, buiten koud en vochtig – en luchtvervuiling. Wat betreft dat laatste: zonder dat je het merkt, dwarrelt er overdag een hoop troep op je huid. Fijnstof kan diep in de huid doordringen, zo is recentelijk ontdekt. Niet voor niets waarschuwen toonaangevende huidexperts die invloed niet langer te onderschatten. Te beginnen bij je dagelijkse reiniging, zeker als je in een stedelijke omgeving woont. Ga voor een anti-pollution-reiniger van merken als Clarins, REN, Valmont en Estée Lauder. Of uit de Chanel Cleansing-collection zoals L’Huile (€38). Of gebruik de double-cleansingmethode waar Aziatische vrouwen die in vervuilde steden wonen bij zweren: eerst make-up en vuildeeltjes losweken en verwijderen en daarna je huid extra reinigen en verzachten. Producten hiervoor vind je bij de pionier op dit gebied: Sensai (vanaf €51). Onlangs heeft ook Charlotte Tilbury een Goddess Cleansing Ritual in twee stappen gelanceerd (€40).

Sugar-aging 

Dat suikerrijke voeding niet best is voor je lijf, behoeft geen uitleg. Maar wist je dat het ook bijdraagt aan de huidveroudering? Nu is het natuurlijk niet zo dat je na één zak snoep de rimpels erin ziet schieten, maar op de lange termijn doet het wel degelijk iets met je huidconditie. Suikers zorgen voor een ingewikkeld proces, glycatie, waarbij de suikermoleculen zich binden aan een lipide- of proteïnemolecuul, zoals het kostbare collageen in je huid. Daardoor wordt het weefsel hard en minder soepel en kan er een versnelde afbraak van collageen en elastinevezels ontstaan – precies wat er niet moet gebeuren om je huid stevig, soepel en rimpelloos te houden. Met de wetenschap dat suiker zo’n beetje óveral in zit, zelfs in groente en fruit, kun je het lastig uit je voedingspatroon verbannen. Er voortaan bij stilstaan als je op het terras weer een wijntje achteroverklokt daarentegen...

Niet voor niets zweren steeds meer topmodellen alcohol af, omdat het hun huid naar eigen zeggen ‘vernietigt’. Om over een hormonale disbalans, een tragere vetverbranding en vochtophopingen nog maar te zwijgen. Je suikerinname vanaf nu drastisch downsizen dus, daar plukt je huid later zeker (zichtbaar) de vruchten van. Een van de weinige merken die een crème heeft ontwikkeld om specifiek tegen dit glycatieproces (de reactie van suiker met een eiwit) op te treden is SkinCeuticals, opgericht door een autoriteit (en pionier) op het gebied van stabiele, hoge concentraties antioxidanten in huidverzorging (A.G.E. Interrupter €149). Ook het cosmeceuticalmerk Medik8, geliefd bij medische huidspecialisten, heeft een Liquid Peptides-olieserum met een anti-glycatiecomplex om die binding van suiker aan het collageen tegen te gaan (€67).

Tekst: Anneloes Tas Beeld: IStock


,