/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2Fmg9wbufUjSsBcm1750258133.png)
Zwoele zomeravonden
Uitgebreid koken op een warme zomeravond? Dat slaan we liever over. Wel willen we 's avonds genieten van heerlijke (bij)gerechten als we lekker buiten zitten. Noni Kooiman begrijpt dat maar al te goed. Alle recepten in Buiten Koken maak je daarom zonder veel gedoe klaar. Deze s'mores zijn het perfecte toetje na het barbecueën.
Dit heb je nodig:
- ½ tonkaboon (of 1 vanillestokje)
- 1 citroen, liefst biologisch
- 1 eetlepel ahornsiroop
- 200 gram bramen
- 8 marshmallows, of meer gewoon voor de lekker
- 8 Nizza-kokoskoekjes
Zo maak je de S’mores:
Voorbereiding:
Rasp de tonkaboon met een fijne rasp. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Doe de tonka, citroenrasp en het sap van de citroen met de ahornsiroop en een snuf zout in een ruime kom.
Bereiding:
- Doe de bramen in een vergiet en zet het vergiet op het rooster boven de hete kolen. Schep af en toe om. Bak de bramen zo 5 minuten en doe ze dan in de kom. Meng goed, druk er een paar stuk en zet apart.
- Doe een marshmallow op een stokje of een spies en houd dicht tegen de kolen aan; misschien moet je het rooster van de barbecue afhalen. Draai en bak tot de marshmallow rondom bruin is en heel zacht vanbinnen.
- Schuif de marshmallow op een koekje en lepel er een flinke schep van het bramenmengsel op.
Tip van Noni
“Mijn favoriete smaakmaker voor zoetigheden is de tonkaboon. Het is een boon die qua smaak doet denken aan vanille maar dan nog lekkerder. Dat kan bijna niet en toch is het zo. Bestel tonkabonen online; ze zijn ook heel lekker in alle andere gerechten waar je anders vanille zou gebruiken.”

Buiten Koken
Dol op barbecueën, maar niet op al dat gedoe dat erbij komt kijken? Dan wil je het kookboek Buiten koken van Noni Kooiman niet missen. Het staat bomvol toegankelijke recepten die je zonder veel moeite en gedoe op de barbecue klaarmaakt. Maar ze zijn wel ontzettend smaakvol!
- Receptuur: Noni Kooiman
- Mitchell van Voorbergen