Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Recept: Langoustines met spicy tomatenboter uit kookboek Buiten Koken

Een (vega)burger, groentespies en aardappelsalade: ze zijn onmisbaar bij de barbecue, maar ook een beetje saai. Dat kan anders, dacht kok Noni Kooiman. Zij bundelde daarom al haar favoriete barbecuerecepten in het kookboek Buiten Koken. Wij mogen haar recept voor Langoustines met spicy tomatenboter delen.

Recept: Langoustines met spicy tomatenboter uit kookboek Buiten Koken

Zwoele zomeravonden

Uitgebreid koken op een warme zomeravond? Dat slaan we liever over. Wel willen we 's avonds genieten van heerlijke (bij)gerechten als we lekker buiten zitten. Noni Kooiman begrijpt dat maar al te goed. Alle recepten in Buiten Koken maak je daarom zonder veel gedoe klaar. Deze Langoustines met tomatenboter zijn heerlijk én lekker pittig.

Dit heb je nodig:

  • 1 tomaat
  • 100 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 citroen, liefst biologisch
  • 1 eetlepel Surinaamse tomatensambal, of meer als je van pittig houdt
  • 12 langoustines
  • Zonnebloemolie 

Zo maak je de langoustines:

Voorbereiding: 

  • Rasp de tomaat op de grove kant van een blokrasp. Roer, in delen, de tomaat door de boter. Met een stevige pollepel of een vork gaat dat het best. Rasp er de gele schil van de citroen boven en meng, samen met de sambal, door de boter.
  • Leg een langoustine met de rug naar beneden op een snijplank. Snijd met een scherp de langoustines, van kop tot staart, open, maar niet helemaal door. Je kan ze nu openvouwen en de rug is nog intact. Smeer licht in met olie en breng op smaak met zout. 

Bereiding: 

  • Bak de langoustines met de open kant naar beneden 3 minuten op de barbecue. Draai ze om en bak ze nog 1 minuut op de rug. Als het te hard gaat kan je ze even naar het minder hete stuk verplaatsen.
  • Bestrijk de vleeskant van de langoustines nog tijdens het bakken regelmatig met de boter, dan smelt het er lekker in. Snijd de citroen in parten en serveer bij de langoustines. Zet het bakje boter er ook bij, zo kan je de langoustines tijdens het eten nog extra in de boter dippen. 

Tip van Noni 

De tomatensambal is de hoofdsmaakmaker van dit gerecht. Je kan de potjes bij de Surinaamse supermarkt kopen. Als je het niet kunt vinden, kan je ook een andere soort sambal gebruiken. Sambal manis is bijvoorbeeld ook heel lekker.” 

Buiten Koken | €35 (Carrera Culinair)

Buiten Koken

Dol op barbecueën, maar niet op al dat gedoe dat erbij komt kijken? Dan wil je het kookboek Buiten koken van Noni Kooiman niet missen. Het staat bomvol toegankelijke recepten die je zonder veel moeite en gedoe op de barbecue klaarmaakt. Maar ze zijn wel ontzettend smaakvol!

Out & About
  • Receptuur: Noni Kooiman
  • Mitchell van Voorbergen